Доступність посилання

ТОП новини

Україна може не отримати туркменський газ до кінця року - заява туркменського МЗС.


Василь Зілгалов /images/photo/Gaz_danger.jpg Прага, 20 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Туркменистан знову звинувачує Україну в затримках з оплатою газу і ставить під питання всю подальшу співпрацю з Україною. За останній тиждень Україна і Туркменистан вже кілька разів обмінялися взаємними обвинуваченнями щодо оплати постачання туркменського газу для українських споживачів. Вже двічі перенесена дата візиту української делегації, котру чекають в Ашгабаті. Розібратися у тому, що відбувається на туркменському газовому фронті, намагався Василь Зілгалов.

Заяви туркменської сторони стають дедалі гострішими. Минулої п’ятниці Міністерство Закордонних Справ Туркменистану заявило, що через суперечки з Україною "ставиться під питання двостороння співпраця." У цій заяві Туркменистан ще раз звинуватив Україну в ускладненні переговорів про остаточні газові домовленості. На думку туркменських представників, український уряд затримує оплату за вже отриманий туркменський газ.

У заяві МЗС Туркменистану йдеться про підсумки переговорів 10-11 березня, коли туркменські керівники газової галузі підписали протокол з комерційним директором НАК "Нафтогаз України" Анатолієм Попадюком.

Тим часом офіційний Київ за станом на 15 березня твердив, що Україна ще не отримувала туркменський газ у цьому році. Про це в інтерв''ю РС сказав голова українського уряду Юрій Єхануров.

"Туркменистан у 20-х числах грудня підписав договір з “Газпромом” і віддав “РосУкрЕнерго” на перший квартал газ, який повністю заповнив трубу. 15 мільярдів кубометрів, фактично вони заповнили трубу, для України нічого не залишається. Ми ще, на жаль, не підписали протокол по факту отримання газу від Туркменистану. Тобто, йде ще цей переговорний процес. Так що ми навіть не знаємо, яка формальна цифра. Зараз це предмет переговорів. Але дуже хотілося б, щоб ми домовилися. І ми обов’язково домовимося з Туркменистаном".

Проблема у тому, що вже впродовж багатьох місяців ніхто не може прояснити конкретні причини розходжень між Україною і Туркменистаном. Дивним є і те, що сторони називають у останні дні різні цифри української заборгованості за туркменський газ. Офіційні особи з України і Туркменистану відмовляються коментувати це. Ось що сказав з цього приводу директор туркменської служби радіо Свобода Олександр Народецький:

"Ви хочете, щоб я прокоментував якісь міфічні цифри. Одна сторона говорить про одні суми , друга – про інші суми. Та, люди добрі, треба, по-перше, там бути третім, щоб зрозуміти, що там варять? Борщ там варить одна сторона чи інша сторона. Чи це борщ, чи це окрошка, чи це якась отрута? Не зрозуміло, треба ж бути свідком того". Сторони тим часом продовжують наполягати на різних цифрах боргу. Туркменистан у своїй останній заяві говорить про майже 90 мільйонів доларів, які йому заборгував Київ. Також, за версією Ашгабата, Київ недопоставив труби на суму понад 50 мільйонів доларів.

Натомість Київ наполягає, що справа в іншому. Хоча у неділю ввечері, виступаючи в ефірі одного з українських телеканалів, Юрій Єхануров сказав:

"Там питання не в боргу. Там є питання які: було 80 мільйонів доларів боргів, які ми домовилися, що Туркменистан скаже, якими саме товарами треба повернути. Але до цього часу вони не дали номенклатуру цих товарів. І зараз хочуть використати ті кошти, які ми як аванс перечислили в січні. Навколо цього зараз ведеться така дискусія. Я сьогодні всі необхідні завдання дав, і мої колеги - міністр Плачков, і голова «Нафтогазу» Плачков - протягом двох днів, понеділка і вівторка, мають підготувати всі доручення, і в середу піде переговорний процес в Туркменистані".

Отже, дочекаємося цього разу середи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG