Доступність посилання

ТОП новини

Туркменістан відмовляється постачатиме в Україну газ напряму.


Тетяна Ярмощук /images/photo/Gaz_dizki_fakel.jpg Київ, 21 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Туркменістан не може постачати в Україну газ напряму. Таку заяву зробив міністр нафтогазової промисловості і мінеральних ресурсів Тукменістану Гурбанмурад Атаєв. За його словами, туркменська сторона вже давно закликала Україну про поставки туркменського газу домовлятися з російським “Газпромом”. Україна є, в свою чергу, апелює до контракту, який Київ підписав з Ашгабадом у грудні минулого року.

Ситуація з поставками газу в Україну стає дедалі комі-трагічнішою. З одного боку заяви Росії, що Україна має розрахуватися за газ, що його спожила понаднормово. З іншого боку заяви Туркменістану про “газові борги” України. Дати чіткі відповіді на ці питання українські чиновники так і не спромоглися. А вже Туркменістан зробив іншу заяву, про неможливість постачати газ в Україну напряму.

Міністр нафтогазової промисловості і мінеральних ресурсів Тукменістану Гурбанмурад Атаєв зазначив, що “туркменська сторона не несе відповідальності за постачання свого природного газу до України, оскільки Київ не досяг домовленостей з Росією про транзит туркменського природного газу”. Гурбанмурад Атаєв зазначив також, що “туркменська сторона неодноразово закликала Україну домовитися з російським “Газпром” про транзит туркменського природного газу через територію Росії”.

Цю заяву туркменська сторона називає відповіддю на слова міністра палива та енергетики України Івана Плачкова про невиконання Туркменістаном зобов’язань щодо постачання газу.

У коментарях “Нафтогаз України” апелює до грудневого контракту між Україною та Тукменістаном. Речник “Нафтогазу” Едуард Занюк:

“У нас з Туркменістаном є прямі угоди. В цих угодах прописані умови. В односторонньому порядку та чи інша сторона не може розірвати угоду. Є ж тоді інший арбітраж і інші правові наслідки від таких кроків. Так що тоді нехай незалежні арбітри розсудять хто в цій ситуації правий, а хто не правий. Угоди є підписані, з чітко визначеними параметрами. Якщо напряму вони угоду уклали і поставили свій підпис, то що означає не їхні проблеми?” Раніше голова українського “Нафтогазу” Олексій Івченко запевняв, що з туркменським газом усе гаразд. “Він є і буде. Туркменський газ надходить в Україну, і надходитиме”.

Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін зазначає, що Туркменістан не має можливості виконати всі “газові” контракти, які він підписав:

“Через Узбекистан можна транспортувати лише 41 мільярд кубічних метрів проти 70, контракти на які Туркменістан підписав з Україною та Росією”.

З огляду на вищесказану ситуацію пан Саприкін прогнозує, що Україна матиме газ по 95 доларів за тисячу кубів, лише у першому півріччі цього року. А далі ціна зросте, до того ж значно:

“Усі суперечки, як з Росією, так і з Тукменістаном вказують на те, що ціна газу для України буде значно більша, ніж 95 доларів”.

Договори про постачання туркменського газу цього року, Україна та Росія підписали у грудні минулого року. В Україну Ашгабад обіцявся поставили 40 мільярдів кубометрів газу за ціною 50 доларів у першому півріччі, і стільки ж у другому, щоправда, по 60 доларів за тисячу кубів.

Цього тижня до представники “Нафтогазу” планують відвідати Ашгабад, щоб з’ясувати ситуацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG