Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Робіть ставки, панове!


Київ, 21 березня 2006 року. У народі вже стала майже традиційною думка, що у велику політику люди ідуть за великими грошима. Але Великий бізнес, як правило потребує великих вкладень – іншими словами, стартового капіталу. Не знаю, чи доречно буде притягнути цю аналогію і до парламентських перегонів в Україні, але напевно – держава витрачає на них понад мільярд гривень, плюс – політичні сили мають змогу похизуватися своєю заможністю та багатими спонсорами. От, щоправда, в Україні надто важко взнати імена справжніх «грошоносців». Ми лише спробуємо наблизитись до відповіді – скільки ж насправді коштують вибори і чи потрібно це насамперед людям? У Звуках Життя – «робіть ставки, панове!». З вами Микита Моісеєв.

«Мільярд гривень на виборчу кампанію» - звучить як лотерейний заклик. Однак всім відомо, що гроші так само підпадають під закон збереження енергії – тобто нізвідки братися не можуть. Отже цей мільярд – результат праці українців, виражений у податках зокрема. Поки що, без відшкодувань рекламних кампаній партіям-переможцям виборчий бюджет трохи менший, - каже заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Можливостей для тих, у кого життєве кредо "Все життя - гра!" нині в Україні вдосталь. Принаймні, у великих містах букмекерські контори - на кожному кроці. Ставити можна на будь-що – від, наприклад, перемоги футбольної команди "Данді Юнайтед" у чемпіонаті Шотландії до погоди на завтра. А які шанси, коли наважишся визначити переможців парламентських перегонів? Кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко з’ясовувала це в одній із букмекерських контор Києва.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Великі суми, що їх витрачають партії та блоки на вибори, частково пояснюють загальною інфляцією - мовляв, усе подорожчало за останні роки. Очевидно, в Італії теж життя подорожчало, бо і там майбутні вибори коштують набагато більше попередніх - дві тисячі першого року - каже кореспондентка Радіо Свобода у Римі Наталка Кудрик.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Названа ЦВК сума в мільярд гривень - це лише мала частина всіх грошей, які "з"їдають" ці вибори у держбюджету, партій і блоків, а також у їхніх спонсорів. Такі дані має Ольга Машталер, координатор проекту "Громадський моніторинг фінансування виборчої кампанії- 2006". Ставки на виборах постійно зростають, і нинішні перегони - рекордні за всю історію України. Вони навіть дорожчі за попередні - президентські, що вилилися у помаранчеву революцію. При цьому Ольга Машталер констатує: і тоді, і зараз чимало коштів "крутяться" "у тіні".

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG