Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз хоче розширювати відносини з Україною за будь-якого перебігу виборів.


Наталія Вікуліна Брюссель, 21 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Євросоюз хоче бачити поступ у відносинах з Україною незалежно від результатів виборів. Про це в інтерв’ю радіо “Свобода” заявила Крістіна Галляк, речниця Верховного представника ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єра Солани.

Україні необхідно провести прозорі вибори, впроваджувати реформи, будувати сильні інституції – все це наблизить країну до Європи: таким є, за словами Галляк, послання Хав”єра Солани українському президенту та політичним лідерам напередодні виборів. Речниця Солани вказала, що рік після Помаранчевої революції був для України дуже складним і Євросоюз не міг очікувати, що передвиборчий процес в Україні проходитиме без проблем. За її словами, інколи українські керівники й депутати марно витрачають енергію на внутрішні сварки, а це не сприяє просуванню реформ і побудові хороших відносин з усіма сусідами. Прес-секретар назвала хорошим знаком те, що різні політичні партії в цілому підтримують розвиток відносин Києва з Євросоюзом:

“Ми хочемо, аби Україна мала хороші і здорові відносини з усіма сусідами – з Росією, а також з Євросоюзом. Ось чому ми спостерігаємо за виборчою кампанією. З великим інтересом ми помітили, що всі лідери у цілому говорять про зміцнення відносин з Євросоюзом, з євроатлантичними інституціями. Ми думаємо, що це хороший знак – а Євросоюз, безсумнівно, готовий підтримувати таку лінію”.

Чи означає це, що якщо вибори в Україні будуть демократичними, країна зможе розраховувати на перспективу стати членом клубу Євросоюзу? Крістіна Галляк уважає, що з такими очікуваннями слід бути обережними, але якщо Україна йтиме шляхом демократії і реформ, то вона наближатиметься до європейських інституцій. Говорить прес-секретар Хав”єра Солани:

“Безсумнівно, Україна має перспективу бути до Євросоюзу ближчою, ніж зараз. Але передчасно говорить про її потенційне членство в Євросоюзі, тому що ми знаємо: це питання з”явиться тільки коли буде готовою Україна й буде готовою Європа. Тож давайте задавати правильні питання в правильний час. Але європейці і українці мають сподіватися на процес стабілізації, що повністю підтримується Євросоюзом, що тісніше з”єднує Європу і Україну”.

За її словами, Україні потрібно впроваджувати реформи й забезпечувати політичну стабільність, якими б не були результати виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG