Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині дискутують щодо можливості запровадження тестів для іноземців, які претендують на німецький паспорт.


Надія Кандиба Німеччина, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Німеччині знову розгорнулася дискусія навколо закону про іноземців. Точніше йдеться про ті його моменти, які регулюють надання іммігрантам німецького громадянства. Християнські демократи наполягають на запровадженні тестів для осіб, які претендують на німецький паспорт. Соціал-демократи скептично ставляться до таких пропозицій. Ця суперечка загрожує перетворитися на серйозне випробування для “великої коаліції” в Німеччині.

Для того, щоб мати право на німецький паспорт, необхідно легально прожити в країні щонайменше вісім років, знати німецьку мову і продемонструвати повагу до конституції та демократичних цінностей. Федеральні землі, де при владі перебувають консервативні уряди, наполягають на запровадженні суворіших правил для отримання німецького громадянства. Так, концепція гессенського міністра внутрішніх справ Фолькера Буфф»єра додатково передбачає клятву на конституції, обов”язкове відвідування інтеграційних курсів та складання іспитів з німецької історії та німецьких цінностей. Саме пропозиція про іспити й викликала дискусію серед німецьких політиків. Канцлер Німеччини Анґела Меркель підтримала таку ініціативу:

“Те, що зараз ведеться дискусія навколо запровадження тестів для тих, хто хоче отримати німецьке громадянство, можна тільки вітати. Громадянство отримують на все життя. І тому держава має право дізнатися, чи це справді свідоме рішення”.

Іспити для іноземців планують запровадити не тільки в Гессені, але також у Нижній Саксонії та Баден-Вюртемберзі. До речі, запитання простими не назвеш. Так, від іноземців вимагають знань не тільки про гірські масиви в Німеччині, але також про Вищу судову палату або, скажімо, про значення вільного депутатського мандату. А в одному із запитань просять розказати, що зображено на найвідомішій картині німецького художника Каспара Давіда Фрідріха, яку він намалював на острові Рюґен. Після підготовки до такого тесту, наголошують коментатори, цілком можна розраховувати навіть на перемогу у вікторині “Хочеш виграти мільйон?”

У травні федеральний та земельні міністри внутрішніх справ планують обговорити можливості запровадження єдиного тесту, який би використовували в усіх німецьких федеральних землях. Соціал-демократи поставилися до такої пропозиції скептично. На їхню думку, складання подібних іспитів зовсім не сприяє інтеграції в німецьке суспільство. Критика пролунала і з боку представників німецької євангельскої церкви. Її голова Вольфґанґ Губер сказав:

“Взагалі досить сумнівно, чи запровадження тесту, коли відповіді можна просто тупо завчити, справді є правильним шляхом, обраним для того, аби підвищити розуміння конституційного ладу”.

Критики зауважують, що в умовах виборів до низки земельних парламентів, які відбудуться наступної неділі, християнські демократи тільки намагаються в такий спосіб завоювати голоси тих, хто симпатизує партіям крайньоправого спрямування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG