Доступність посилання

ТОП новини

Україна залишатиметься для ЄС важливим транзитером нафти й газу.


Наталія Вікуліна /images/photo/Gaz_europe2.jpg Брюссель, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Транспортувати нафту й газ через Україну і далі - залишається в планах Євросоюзу, заявили в Брюсселі учасники дебатів про роль України в європейській енергетичній політиці, у яких взяли участь українські урядовці та представники європейських інституцій. Захід було організовано за ініціативи польського європарламентарія Ежі Бузека та посла України при ЄС Романа Шпека.

Євросоюз не може говорити про енергетику, не кажучи про Україну, вважає радник з енергетичних питань у Єврокомісії Фаузі Бенсарса. За його словами, у цій дискусії Україна є важливою, оскільки має власний енергетичний потенціал – ядерні ресурси, вугілля тощо і залишається найбільшою у світі транзитною для енергетики країною. Бенсарса впевнений, що Росії також потрібен транзит власних енергоресурсів українською територією:

“Якими будуть російські прибутки без врахування ринку Євросоюзу? Якими будуть прибутки Росії без стабільного транзиту через Україну? Ми зацікавлена сторона. Росія потребує наших ринків, тому що ми платимо, а нам потрібен їхній газ. Навіть якщо ми домовимося з Росією, ми не можемо самі транспортувати газ, нам необхідна Україна”.

Український міністр економіки Арсеній Яценюк заявив, що Київ хотів би, щоб Євросоюз був спостерігачем у відносинах між Україною й Росією в галузі енергетики. Він запропонував створити в Євросоюзі дослідницький центр, що займався б енергопитаннями, серед яких будуть і ціни на транзит. За словами Яценюка, Україна вірить, що відіграватиме роль у спільній енергетичній політиці Євросоюзу. Такої ж думки дотримується польський депутат Європарламенту Ежі Бузек:

“Очікується, що Європа матиме спільну енергетичну політику, і Україні буде легше співпрацювати з Євросоюзом у цілому, а не з 25-ма, 10-ма чи 5-ма окремими країнами. Ми повинні про це турбуватися”.

За його словами, Євросоюз та Україна мають разом інвестувати в українські газо- й нафтопроводи. Кошти на це можуть надійти або з Європейського інвестиційного банку, або в рамках Європейської політики сусідства. Ежі Бузек уважає, що Україні і Євросоюзу слід краще зберігати енергію, а Брюсселю та Києву слід домовитися щодо цін на транзит і енергоносії та щодо сумісності енергосистем. Стосовно цього Фаузі Бенсарса з Єврокомісії нагадав, що Україна вирішила реформувати енергетичний сектор, аби він міг бути сумісним з енергоринком Євросоюзу – за цієї умови країна зможе стати повноправним учасником на ринку енергетики ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG