Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ – на день виборів готуються провокації.


Геннадій Сахаров /images/photo/Region_Party_barabani.jpg Дніпропетровськ, 22 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську відбулася остання перед виборами пресконференція реґіонального відділення Комітету виборців України.

На пресконференції, яку провів виконавчий директор Дніпропетровського обласного відділення Комітету Виборців України Станіслав Жолудєв, йшлося про ризики виборчої кампанії. Зазначено що спокійна в цілому передвиборча ситуація на Дніпропетровщині за останні дні вибухнула низкою скандалів і судових процесів. Головним серед них став процес за позовом обласної організації Народного Руху України проти обласної організації Партії Реґіонів, звинуваченої у підкупі виборців. До речі, 22 березня апеляційний суд не підтвердив наявності порушення і Партія Реґіонів, яка могла бути виключена з виборчого списку на виборах до обласної ради, залишилася у списках. У одному з районів міста розглядається судом аналогічний позов Партії Регіонів проти Блоку Юлії Тимошенко, у Нікопольському районі з виборів знята районна організація блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”. Широко відомий і скандал з чорним піаром проти Інни Богословської. Апеляційним судом підтверджене рішення Бабушкінського суду Дніпропетровська про припинення дії ліцензії телекомпанії “Приват ТБ Дніпро”. Ще один скандал, який був погашений лише після особистого втручання міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, пов’язаний з заглушенням передач ліцензованої радіостанції “Радіо Люкс” неліцензованою але пов’язаною з Дніпропетровським Управлінням Внутрішніх Справ радіостанцією “Радіо Альфа”, яка заробляла на передачі агітаційних матеріалів. Розглядається експертами скарга Блоку Володимира Литвина на те що його політична реклама на каналі ICTV заглушувалася.

В усіх виборчих округах виникла ситуація з неповною комплектацією дільничних комісій. У місті Жовті Води до останніх днів були неукомплектовані всі дільничні комісії. Виникли проблеми у 30-му виборчому окрузі у зв’язку з неспівпадінням адміністративних меж і меж округу. Адміністративні органи навантажують виборчі комісії невластивими їм функціями:

“Я мав шок коли підчас навчання членів комісії я зіштовхнувся з тим що вони, перелічуючи функції, які зобов’язані виконувати, які передбачені законом, називають серед тих повноважень обов’язки окремого члена комісії вести статистику для райвиконкому” – сказав Станіслав Жолудєв.

Станіслав Жолудєв повідомив, що у виборчих штабах партій і блоків розробляються провокації проти конкурентів і такі, що спрямовані на зрив виборів.

“Ця інформація є достовірною. Вона отримана різними шляхами від різних джерел з тих штабів, у яких плануються такі дії” – сказав Станіслав Жолудєв.

Серед запланованих провокацій - неявка членів виборчих комісій в день виборів, пошкодження та винесення з дільниць виборчих скриньок, розклеювання в ніч перед виборами політичної реклами конкурентів, підкидання на дільниці димових шашок, організація “виборчих каруселей”, начебто створених конкурентами, провокації у пресі.

Станіслав Жолудєв повідомив, що Комітет Виборців створює на дні виборів пресцентр, у якому накопичуватиметься оперативна інформація. Будуть проведені екзіт-пол і паралельний підрахунок голосів, у Дніпропетровську працюватимуть 150 спостерігачів від КВУ і 5 мобільних груп. Висловлена надія на те, що правоохоронні органи, з якими у день виборів співпрацюватиме Комітет Виборців, не допустять провокацій і порушень закону.
XS
SM
MD
LG