Доступність посилання

ТОП новини

На розпочатому саміті ЄС очікують дискусій щодо спільної енергетичної політики та гарячих дебатів щодо “економічного націоналізму” в галузі енергетики.


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Брюсселі розпочався саміт керівників держав і урядів 25 країн Євросоюзу. На зустрічі очікуються дискусії щодо спільної енергетичної політики та гарячі дебати щодо економічного націоналізму в галузі енергетики. Водночас Європарламент ухвалив резолюцію щодо безпеки енергопоставок до країн ЄС.

Лідери держав і урядів Євросоюзу говоритимуть про майбутню спільну енергетичну політику ЄС, яку два тижні тому запропонувала виробити Єврокомісія після січневих проблем з постачанням газу з Росії до України та інших європейських країн. У Брюсселі добре розуміють, що Європі не вдасться у передбачуваному майбутньому позбутися залежності від російських енергопоставок. Тож за рекомендацією Єврокомісії, країни ЄС потребують нового співробітництва з Росією в галузі енергетики. Східноєвропейські держави Євросоюзу, які свого часу були у сфері впливу Радянського союзу, прагнуть, аби Брюссель виробив єдину політику ЄС щодо енергетичної співпраці з Москвою. Водночас західноєвропейські держави – і Франція з Німеччиною зокрема – воліють продовжувати свої привілейовані відносини з Росією.

Напередодні саміту Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликає Єврокомісію і Раду ЄС здійснювати рішучішу енергетичну політику. Депутати нагадали про недавні суперечки між Росією та її сусідами щодо цін на газ, а також про зростання цін на сиру нафту – все це, кажуть європарламентарії, свідчить про уразливість енергопоставок.

Очікують, що гарячі дебати на саміті виникнуть навколо так званого економічного націоналізму. Декілька країн Євросоюзу обурені прагненням Франції, Іспанії і Польщі захистити свій енергетичний сектор від іноземних інвесторів. Італійський прем”єр-міністр Сильвіо Берлусконі збирається виступити на саміті з різкою критикою протекціонізму. Італія підготувала заяву, в якій засуджує економічний націоналізм у галузі енергетики. До позиції Рима вже приєдналися Британія і Нідерланди, заяву можуть підписати також Данія, Ірландія і Швеція. Всі ці країни незадоволені поведінкою насамперед Франції й Іспанії, а також Польщі, які не дозволяють передачу своїх енергокомпаній в іноземні руки. Наприклад, Берлусконі обурений тим, що Париж блокує передачу Газ де Франс італійській компанії Енель. Глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що країни ЄС мають відмовитися від свого роду націоналізму в енергосекторі – недавні випадки протекціонізму він назвав “зростаючими болячками” єдиного ринку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG