Доступність посилання

ТОП новини

"Нинішня демократія не дає гарантій президентові Ющенку” - західня преса про вибори в Україні.


Михайло Мигалисько Прага, 24 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Міжнародна преса рясніє численними повідомленнями власних кореспондентів та коментарями про парламентські вибори України.

«Герой Києва ризикує на виборах» повідомляє видання британських ділових кіл «Financial Times». Для пана Ющенка вибори є ключовою перевіркою його зусиль побудувати стабільну демократію, вільну економіку, пом’якшити соціальні та політичні розколи в країні та протистояти російському впливові за допомогою поглиблення відносин із Заходом. На відміну від Білорусі, де диктаторський лідер Аляксандер Лукашенка був обраний в результаті фальшування виборів, голосування в Україні дає виборцям можливість вільного вибору. А демократія означає, що для пана Ющенка ніщо не є гарантованим. А у другій статті під заголовком «Янукович на межі політичного повернення» британське видання «Financial Times» пише, що коли Помаранчева революція припинила президентські змагання Віктора Януковича, то тоді його списали і як перспективну політичну силу. Однак великий мужчина Східної України повернувся з усією силою і прямує до виборчого успіху на парламентських виборах, пише «Financial Times».

А інша британська газета «Guardian» запрошує читати про українські парламентські вибори у статті під заголовком «Побоювання стосовно повернення старої гвардії в час падіння помаранчевих революціонерів». Списки кандидатів вказують на строкату масу підозрюваних у кримінальних справах, випадкових осіб та бізнесменів, котрі намагаються пролізти до парламенту. Ідеали Помаранчевої революції під загрозою, пише британська «Guardian».

У статті під заголовком «Міжусобиці можуть повернути владу партії радянської ери» такого висновку доходить американська газета «Washington Times». Політичні союзники, котрі стояли поруч під час Помаранчевої революції, ведуть таку важку словесну війну і таку міжусобну кампанію, що не виключено, що усунені Майданом кадри радянського зразка можуть повернутися в результаті недільних виборів, пише «Washington Times».

А американське видання «Christian Science Monitor» у статті «Новий тряский шлях України» вказує на різкі контрасти між українськими та білоруськими виборами. Вибори минулої неділі в Білорусі та наступної неділі в Україні вказують на зростання розколу між колишніми радянськими державами. Деякі з них рішуче йдуть у напрямку демократії, а інші сповзають до політичної орбіти багатої на енергоресурси Росії, яка стає щораз більше авторитарною, пише «Christian Science Monitor».

Тим часом американські видання «New York Times» та «International Herald Tribune» оприлюднили статтю, присвячену регіональним аспектам виборів. «Етнічні та культурні розбіжності переслідують Україну перед виборами» та «Кримчани опираються Києву і схиляються до орбіти Москви». Попри те, що всюди: вдома, у школі, на роботі, - можна практично без перешкод розмовляти російською мовою, в Криму є ті, хто нарікає що російська мова опинилася під загрозою...А це тому, що судові ухвали публікують українською та тому, що у школах російських класиків вивчають як іноземних...

У виборчій кампанії в Криму все точиться довкола російського питання, ба й навіть одна партія балотується як Партія політики Путіна – пишуть «New York Times» та «International Herald Tribune».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG