Доступність посилання

ТОП новини

Якою була парламентська кампанія-2006?


Тетяна Ярмощук Київ, 24 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) -Сьогодні останній день передвиборчої агітації. Після 24.00 припиниться трансляція політичної реклами, а працівникам комунальних служб доведеться познімати всі агітаційні плакати. Самий час підбити підсумки: якою вона була, парламентська кампанія-2006?

Насолоджуватися творчими знахідками передвиборчих роликів та слухати передвиборчі обіцянки політиків залишилося недовго. Сьогодні коли годинники за Києвом проб’ють північ агітація підпаде під заборону.

Чим же ознаменувалася ця передвиборча кампанія? Був і компромат, і, як заявляють правоохоронці, у списках різних політичних партій красувалася значна кількість людей з кримінальним минулим. Присутність у списку “Нашої України” співачки Руслани, чи Софії Ротару у Блоці Литвина нікого не здивувала. Поїздки Україною зятя Юлії Тимошенко рокера Шона Карра порадували потенційних виборців важкою музикою. Бажання взяти участь у передвиборчих перегонах видатного українського боксера Віталія Кличка примусило замислитися над природою магічної привабливості влади. А ще, у нинішніх передвиборчих списках, майже кожна політична сила мала політологів та журналісти.

Чим ще ознаменувалася ця передвиборча кампанія?

Політолог, а нині кандидат у народні депутати від партії Пора- ПРП Сергій Таран каже, що своєю млявістю:

“Не запропонували суспільству інтриг. Під час цієї виборчої кампанії було три інтриги. Перша – наскільки багато голосів наберуть Регіони України. Друга – хто буде першим у виборчих симпатіях блок Юлії Тимошенко чи Народний Союз “Наша Україна”. У них йшов так би мовити особливий спаринг. І третя інтрига – хто з партій ще може подолати тривідсотковий бар’єр. З тих партій, які досі не були в парламенті”.

Сергій Таран, який до цієї кампанії спостерігав за виборами лише як політолог, а тепер став безпосереднім учасником зазначає, що зсередини все виглядає сумніше. Оскільки доводиться вірити у такі речі, які з боку виглядають неймовірними.

Політолог Олексій Плотніков, який йде до Верховної Ради за списком Партії Регіонів України, називає цю передвиборчу кампанію доволі стандартною:

“Специфіка в тому, що провладні сили постійно сварилися одна з одною. Провладні сили робили всі можливе, щоб знизити свій власний рейтинг, обливаючи брудом один одного”.

Боротьбу маж “помаранчевими” виділяє і колишній журналіст, нині п’ятий номер списку Блоку Юлії Тимошенко Андрій Шевченко: “Левова частка ресурсів була кинута на боротьбу поміж помаранчевими силами, які йшли на ці вибори. В той час як партія Регіонів була виведена за межі кампанії. Вона ні з ким фактично не дебатувала, і ми, фактично, не бачили Віктора Януковича ні на дебатах, ні на дебатах з іншими ключовими учасниками. Вийшло, що дві кампанії. Одна – у рамках колишньої “помаранчевої команди”. І окремо, самостійна кампанія партії Регіонів, яка ні з ким не перетиналася, усунулася від будь-якої дискусії з іншими учасниками кампанії”.

Що ж до бачення кампанії зсередини, Андрій Шевченко зазначає, що з середини вибори виглядають азартнішими, цікавішими, і простішими, ніж це здається ззовні.

До виборів залишився лише день.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG