Доступність посилання

ТОП новини

Світова преса про парламентські вибори в Україні.


Василь Зілгалов /images/photo/Chernovetskiy_balkon.jpg Прага, 27 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Спектр понеділкових публікацій на тему українських парламентських виборів виявився надзвичайно широким - від захоплення першим в Україні по-справжньому вільним волевиявленням громадян, і аж до гіркоти поразки Віктора Ющенка та значно померклих помаранчевих кольорів.

Американська "Вашінґтон пост" вміщує в понеділок під заголовком "Правляча партія терпить поразку в Україні"" /Ruling Party Suffers Rout in Ukraine/ матеріал Пітера Фінна, у якому він називає третє місце партії Віктора Ющенка " принизливим" і підкреслює, що за даними екзит-полів "лідирує проросійська Партія Реґіонів Віктора Януковича". Автор пише також про те, що "тепер, вірогідніше, варто очікувати тривалих торгів з приводу складу майбутнього уряду". Газет наводить також слова президента Віктора Ющенка на виборчій дільниці у Києві у неділю про його наміри відновити Помаранчеву коаліцію в новому парламенті. Інша американська газета "Крісчен Сайенс Монітор" /Two faces of democracy: Belarus, Ukraine/ порівнює парламентські вибори в Україні з нещодавніми президентськими у сусідній Білорусі і підкреслює, що " в неділю в Україні відбулися найвільніші вибори у її історії. А в Білорусі продовжують утискувати опонентів."

Ще один, чи не найвпливовіший американський часопис - "Нью-Йорк Таймс" /Reform Leader Suffers Setback In Ukraine Vote/ під заголовком "Реформісти терплять поразку у виборах в Україні" зауважує, що "приголомшлива поразка" Віктора Ющенка ставить під сумнів його реформістську політику. І далі в статті наголошується, що Віктор Ющенко тепер мусить робити не простий вибір – або відновлювати коаліцію з Юлією Тимошенко або йти " на невірогідний альянс з Віктором Януковичем".

Лондонська "Таймс" /Fading orange / пише у понеділок про те , що народ позбувся від ілюзій і знову відкрив шлях український опозиції до влади. У редакційному коментарі цієї британської газети, "Померклий помаранчевий стяг", йдеться про те, що " у нинішній ситуації лібералам Ющенка доведеться вибирати із двох зол – або повернутися на орбіту Москви в коаліції з Януковичем, або ж зайняти жорстку націоналістичну позиція в спілці з Тимошенко." У цьому коментарі також не виключається , що Ющенку доведеться у перебігу коаліційних перемовин пожертвувати кимось із прозахідних політиків з його оточення.

Впливова британська газета "Файненшел Таймс" оприлюднила в понеділок, окрім редакційного аналізу " Приниження Ющенка - початок довгого періоду невизначеності" /Yushchenko humiliation heralds long uncertainty/, також статтю Тома Уорнера під назвою "Стара гвардія обіцяє вилікувати український розкол" /Old guard promises voters end to Ukraine''s rift/, де йдеться про наміри партії Віктора Януковича повернутися у владу в Києві. У редакційному коментарі цього часопису зазначається, що " якщо "помаранчева коаліція " дістане підтримку з боку соціалістів та інших невеликих партій, то їй , вірогідно, пощастить здобути собі парламентську більшість. Але не зрозуміло, однак, чи зможуть лідери "помаранчевих" подолати особисті і політичні розбіжності".

Чеський часопис "Днес" /iDnes.cz/ запитує в понеділок, чи не є неуспіх демократії в Білорусі точкою повернення , відступу від того що було досягнуто революціями в Україні та Грузії. У статті Олександра Вондри чеська газета вважає, що "кредит довір"я нині все ж належить Ющенкові" і закликає допомагати Україні , "котра має перспективну демократію і бізнес". Згаданий чеський автор вважає, що після цих виборів в Україні вже не буде повернення в минуле.

А колишній президент Чехії Вацлав Гавел називає у своїй статті в німецькій газеті " Ді Вельт" /Postrevolutionaere Ernuechterung/ парламентські вибори в Україні "після революційним отверезінням" . Вацлав Гавел також вважає, що "Україна належить до єдиної Європи і не лише у географічному плані" але завершує він " лише самі українці можуть подолати свої пострадянське отверезіння".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG