Доступність посилання

ТОП новини

В якій Україні ми прокинулись? (Наслідки виборів на загальноукраїнському та регіональному рівнях).


Кирило Булкін /images/photo/guests_27_03_2006.jpg Гості: Володимир Зубанов (“Регіони України”); Сергій Шевчук (БЮТ); Лілія Григорович (блок “Наша Україна”).

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 27 березня 2006 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “В якій Україні ми прокинулись? (Наслідки виборів на загальноукраїнському та регіональному рівнях)”.

Гостями студії є народні депутати Володимир Зубанов (“Регіони України”), Сергій Шевчук (БЮТ) та телефоном Лілія Григорович (блок “Наша Україна”).

Дякую, панове, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Наш телефон такий: 490-29-05. Чекаємо на ваші дзвінки, шановні слухачі!

Ну, а зараз переходимо власне до теми.

Хоча остаточні результати виборів будуть оголошені лише за кілька днів, попередній аналіз можливих розкладів у Верховній Раді та місцевих радах можна робити вже зараз на підставі даних екзит-полів та підрахунку тих протоколів, що вже надійшли до ЦВК.

Звідси й запитання, винесене в заголовок програми: в якій Україні ми прокинулись 27-го березня? І наскільки ця Україна різна в різних регіонах? Про це й будемо говорити з шановними гостями. А перед початком розмови поінформую вас, шановні слухачі, й вас, шановні гості, про опитування, яке проводиться на сайті radiosvoboda.ua.

Запитання сформульоване таким чином: “Якою, на Вашу думку, може бути перша коаліція у новому парламенті?”

Три варіанти відповіді набрали на цей час таку кількість голосів відвідувачів сайту: коаліція “Нашої України” і блоку Юлії Тимошенко – 83 %, Партії Регіонів і “Нашої України” – 14 %, блоку Тимошенко і Партії Регіонів – 3 %.

Заходьте на сайт radiosvoboda.ua і беріть участь в опитуванні. Нас цікавить ваша думка.

А моє перше запитання до шановних гостей таке. Як ви оцінюєте попередні результати виборів - причому у двох аспектах: для своєї політичної сили і для України?

Володимир Зубанов

Ми очікували на такі результати, які зараз є. Тільки не очікували, що БЮТ набере більше, ніж “НУ”. Але це за тиждень сталося, і Юлія Володимирівна більш професійно попрацювала.

Я думаю, що зараз будуть вестися переговори про створення коаліції, які закінчаться наприкінці травня. Тоді буде створена реальна коаліція, і почнеться робота безпосередньо парламентська і уряду. А до кінця травня поки буде в.о. прем’єр-міністра Ю.Єхануров.

Сергій Шевчук

Ми вважаємо, що БЮТ заслужив результат понад 20%. Цей результат є абсолютно справедливий і очікуваний нами і нашими прихильниками.

Стосовно наших партнерів, то я хотів би звернути увагу на те, що партія “Регіони України” на президентських виборах мала підтримку близько 48% населення, а на нинішніх виборах трішки менше 30%. Тобто, ми можемо говорити про спад на досить суттєвий відсоток довіри виборців до цієї політичної сили.

Щодо НСНУ, то результат показує, що це типовий результат будь-якої влади, а саме, 10-11%. Власне, партійний результат – це 3-4%. Це надзвичайно слабкий результат. Тут не треба себе нічим тішити.

І СПУ. Вона отримала такий результат, як і на минулих виборах. Тобто, це стабільний результат. Якщо можна так образно сказати, соціалістичне коріння є міцним, але без зелених пагонів.

Кирило Булкін

І у нас є перший дзвінок від слухача. Це пан Дмитро з Києва.

Добрий вечір!

Пан Дмитро

Добрий вечір!

Я хочу сказати, що партія “Регіони України” обов’язково з’єднається з НСНУ.

І в мене питання до Володимира Зубанова.

Я був вчора на ICTV і бачив, як Володимир Зубанов вів полеміку з п’ятьма провладними політиками.

Якщо дійсно партія “Регіони України” з’єднається з НСНУ, то чи не пожертвує партія “Регіони України”, припустимо, тим, що не буде дві мови, а буде українська, що Україна буде йти в ЄС і в НАТО, що буде реабілітація поліцаїв?

Володимир Зубанов

Я вважаю найкращою коаліцією для майбутнього народу України – це коаліція трьох сил: “НУ”, партія “Регіони України” і Мороз Сан Санич. Це 300 голосів, це зміни до Конституції можемо робити, це дійсно рухатися вперед, це буде об’єднання Схід-Захід, це те, чого всі прагнуть. І Ющенко буде виглядати таким Президентом, який зробив конкретні кроки до об’єднання. Що йому закидають? Що він буде Майдан зраджувати. Я хочу нагадати, що 1999 року завдяки позиції Галичини Кучма був обраний на другий строк свого перебування президентом. Але зараз це ніхто не пам’ятає.

Тому я вважаю найбільш реальною коаліцією і найкращою коаліцією для нашої держави – це “НУ”, партія “Регіони України” та СПУ.

Кирило Булкін

З запитанням про коаліцію я звертаюся до пана Шевчука, представника БЮТ.

Сергій Шевчук

Якщо таке трапиться, то ці сили об’єднає просто страх, страх перед БЮТ, страх перед боротьбою з корупцією, з тіньовими схемами. А присутність там партії Мороза пояснюється дуже просто, що в нього є головний міліціонер держави. Очевидно, що він тоді не буде так як слід впливати на олігархів. В принципі рік часу він цього і не робив.

Кирило Булкін

Яка, на Вашу думку, найбільш реальна коаліція?

Сергій Шевчук

Я Вам кажу не про реальну, а про природну коаліцію, про сподівання мільйонів українців. Це, безумовно, БЮТ, НСНУ та СПУ.

Кирило Булкін

Пані Григорович, а як Ви оцінюєте результати виборів для Вашої політичної сили та для України в цілому?

Лілія Григорович

Я почну з першого. Коли для України, то тоді все вдається. З огляду на те, коли я дивлюся на сюжети, які тепер бачимо у Білорусі, то, знаєте, сльози навертаються на очі, і я зі страхом згадую все те, що довелося пережити всім нам разом, зокрема мені як довіреній особі В.Ющенка, на попередніх президентських виборах. Я щаслива з того, що у нас такі демократичні вибори. Це велика перемога України.

Тут є аксіома. Зрозуміло, що Янукович як ішов, так і йде, тому у нього такий результат. Зрозуміло, що помаранчева команда (це не вибори однієї особи, а це парламентські вибори) розійшлася, принаймні, на п’ять квартир. Я назвала б ці квартири так: “НУ”, БЮТ, СПУ, Блок Костенка-Плюща, “ПРП-“Пора”. Сумарно виходить дуже гарна цифра. Дай Бог, щоб добрали ті, хто зараз добирає з названих.

А відносно нашого конкретного результату, то є кілька аксіом. Як тільки політична сила стає владною і перестає бути опозиційною, то в неї автоматично відбирається 6-7% голосів. Це перше.

Друге. Додати до цього, очевидно, ці голоси, які за голосами нашого спільного виборця, електорату, а це Блок Костенка-Плюща та “ПРП-Пора”, то це ті помаранчеві голоси, виключно пропрезидентські, дуже одностайні, які були на минулих виборах єдиними. Все це сумарно засвідчує те, про що, я думаю, Ви можете здогадатися.

Кирило Булкін

Шановні гості, наскільки продуктивною, на вашу думку, може бути робота нового парламенту?

Лілія Григорович

Український народ визначився. Другий етап Помаранчевої революції, парламентський етап, має закінчитися формуванням демократичної парламентської коаліції, помаранчевої коаліції. Це забезпечить поступальний рух нації і консолідований рух до соціальних стандартів європейського зразка.

Володимир Зубанов

Якщо буде створена конструктивна коаліція, яка об’єднає Схід і Захід, а БЮТ буде в опозиції, то це дуже корисно для всієї держави, бо ми знаємо Тимошенко як потужну людину, вона не дасть спокою нікому. Але її місце там, в опозиції.

Сергій Шевчук

БЮТ, очевидно, буде пропонувати підвищення прохідного бар’єру до 5% або до 7%, тому що ми повинні досягнути ідентифікації політичних сил на рівні хоча б Європарламенту. Там є християнські демократи, там є народники, ліберали, соціалісти. І в нашій політичній системі має бути все ясно і визначено.

Кирило Булкін

Наш час, на жаль, добігає кінця.

Дякую шановним гостям!

Нагадаю, що це були: Володимир Зубанов (“Регіони України”), Сергій Шевчук (БЮТ) та Лілія Григорович (“Наша Україна”).

Дякую всім, хто нам телефонував і просто слухав!

Далі в нашій програмі “Свобода сьогодні”. Тож залишайтеся з нами!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG