Доступність посилання

ТОП новини

Для створення парламентської коаліції залишається щонайбільше 9-ть днів.


Тетяна Ярмощук /images/photo/VR_tribuna.jpg Київ, 27 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Коаліція – це слово було чи не найчастіше вживали медах напередодні парламентських виборів. Коаліція – це латиною всього лише союз, але зараз від цього союзу залежатиме не лише персональний склад українського істеблішменту, але й, вірогідно, вектор розвитку українського суспільства. Розмови про створення коаліції народні обранці вели учора і продовжуватимуть сьогодні. Якою ж бачать майбутню коаліція представники політичних сил-лідерів з’ясовувала київська кореспондентка радіо “Свобода” Тетяна Ярмощук.

Для перемовин щодо створення коаліції у народних обранців залишається щонайбільше 9 днів – протягом цього часу Центральна виборча комісія зобов’язана оголосити остаточні результати волевиявлення. Учора ж Президент Віктор Ющенко заявив, що підписувати угоду про об’єднання політичних сил до оприлюднення офіційних результатів виборів некоректно. Отже, коаліції ще не має, і яким буде український уряд ми достеменно не знаємо.

Нашоукраїнець Юрій Ключковський, переконаний, що коаліція обов’язково буде помаранчевою і створять її навіть раніше, ніж стануть відомі офіційні результати волевиявлення:

“Ми ж погодилися на те, щоб прем’єра назвав Блок Юлії Тимошенко. Я не бачу ніяких перешкод з боку Народного Союзу “Наша Україна” .

Бютівець Андрій Шкіль також наполягає на необхідності створити “помаранчеву” коаліцію. Однак не відкидає, що дехто з “Нашої України” хоче створити союз з Партією Регіонів:

“Коаліція може бути інша, але без нас. Ми зробили все для того, щоб помаранчева коаліція мала лідера, мала достатньо великий відсоток, щоб претендувати на створення більшості в парламенті. На жаль, та частина сил в “Нашій Україні”, яка вже давно поміряла одяг коаліції “Наша Україна” - Партія Регіонів, вони не дуже схильні до змін декорацій”.

А представник Партії Регіонів Ігор Шкіря не вірить у створення помаранчевої коаліції і зазначає, що його політична сила готова у новому парламенті співпрацювати зі всіма:

“Коаліція буде не однокольорова. Я не відкидаю можливості створенні коаліції Партії Регіонів з будь-якою партією з тих, що пройшли, чи можуть пройти до парламенту”.

Тим часом, політолог Кость Бондаренко прогнозує, що новий уряд сформується лише наприкінці травня - на початку червня, він буде коаліційним і очолюватиме його технічний прем’єр-міністр, такий як Віталій Гайдук чи Арсеній Яценюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG