Доступність посилання

ТОП новини

В якій Україні ми прокинулись? (Наслідки виборів на загальноукраїнському та регіональному рівнях).


Кирило Булкін Київ, 28 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Хоча остаточні результати виборів будуть оголошені лише за кілька днів, попередній аналіз можливих розкладів у Верховній та місцевих радах можна робити вже зараз – на підставі даних екзит-полів та підрахунку тих протоколів, що вже надійшли до ЦВК. Тож у якій Україні ми прокинулись 27-го березня? І наскільки ця Україна різна в різних регіонах? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – народні депутати Володимир Зубанов (“Регіони України”), Сергій Шевчук (БЮТ) та Лілія Григорович (“Наша Україна”).


Однією з реалій, яка постане в українському політичному житті після нинішніх виборів, є різниця між конфігураціями Верховної та місцевих рад. Чи не загрожує стабільності в Україні ситуація, коли за політично різнокольорового парламенту місцеві ради будуть переважно під контролем тих чи інших політичних сил: на Сході – одних, на Заході – інших? Народний депутат України Володимир Зубанов (“Регіони України”) не переживає через це, оскільки вважає: після вщухання передвиборчих пристрастей у місцевих радах настане період спокійної, прагматичної роботи. Говорить Володимир Зубанов:

“Перед виборами – і президентськими, і парламентськими – завжди загострюється ситуація. Але коли проходять вибори, то всі починають займатися своєю справою, у тому числі депутати місцевих і обласних рад. І вони вже більш прагматично вирішують якісь там питання. І я не думаю, що хтось там буде намагатися порушувати Конституцію. Будуть люди працювати, щоб у тих регіонах, де їх обирали, краще було”.

Водночас Володимир Зубанов зазначив, що зміни до Конституції треба вносити і надалі, а це можливо лише за умови так званої “великої коаліції” у складі “Регіонів України”, “Нашої України” та Соціалістичної партії.

Натомість представник блоку Юлії Тимошенко Сергій Шевчук бачить коаліцію в майбутньому парламенті тільки помаранчевою. Він перераховує ті сили, які, на його думку, мають її скласти:

“Це, безумовно, Блок Юлії Тимошенко, Народний Союз Наша Україна і Соціалістична партія”.

Цю коаліцію Сергій Шевчук називає природною й такою, що відповідає сподіванням мільйонів українців.

Згодна з паном Шевчуком і народний депутат від “Нашої України” Лілія Григорович:

“Український народ визначився. Другий етап Помаранчевої революції – парламентський етап – має завершитися формуванням демократичної коаліції, помаранчевої коаліції. Це забезпечить поступальний рух нації”.

Пані Григорович також пояснила низький, порівняно з очікуваним, результат “Нашої України” на виборах до Верховної Ради. На її думку, це пов’язано, по-перше, з тим, що владна сила завжди автоматично втрачає кілька відсотків, а по-друге, з розпорошенням голосів колись єдиного електорату Віктора Ющенка по п’яти, як вона висловилась, “квартирах”: “Нашої України”, БЮТ, Соціалістичної партії, блоку Костенка-Плюща та Пори-ПРП. Утім, головне, що народ загалом підтвердив свій помаранчевий вибір – вважає Лілія Григорович.
XS
SM
MD
LG