Доступність посилання

ТОП новини

Цей день в історії.


Віталій Пономарьов Київ, 29 березня 2006 року.

1461-й – У битві при Тоутоні в ході війни Червоної та Білої Троянд військо Едварда з династії Йорків розбило армію династії Ланкастерів. Відтак, англійський король Генріх Шостий втратив престол і втік до Шотландії, а переможець був коронований під іменем Едварда Четвертого.

1728-й – У селі Лемешах на Чернігівщині народився Кирило Розумовський. Обраний двадцяти двох років гетьманом, він намагався зберегти автономію Гетьманщини, провів судову, військову та освітню реформи. Російська імператриця Катерина Друга примусила Розумовського піти у відставку і ліквідувала саму посаду гетьмана.

1848-й – Через нагромадження крижин під час льодоходу на ріці Ніагарі знаменитий водоспад на кордоні між Канадою та Сполученими Штатами Америки зупинився на добу.

1867-й – Парламент Британії ухвалив «Північно-американський акт», який узаконив утворення чотирма британськими колоніями східного узбережжя федерації під назвою «Домініон Канада». 1931 року Канада стала суверенною державою у складі Британської Співдружності Націй.

1874-й – У селі Келеничах на Закарпатті народився богослов, прем’єр-міністр та президент Карпатської України Августин Волошин. У травні 45-го сімдесятиоднорічний Волошин був у Празі заарештований радянськими аґентами, вивезений до Москви і розстріляний у Лефортовській в’язниці.

1886-й – Доктор Джон Пембертон з Атланти у штаті Джорджія розробив рецепт лікувального напою з домішкою екстракту з листків коки та горішків коли, нині відомого як Кока-Кола.

1953-й – У Радянському Союзі оголошена перша масова амністія. Їй, однак, не підлягали засуджені за контрреволюційну діяльність та колишні вояки Української Повстанської Армії.

1973-й – Сполучені Штати Америки завершили виведення своїх військових підрозділів з Південного В’єтнаму. А уряд Демократичної Республіки В’єтнам передав представникам американської держави полонених громадян США.
XS
SM
MD
LG