Доступність посилання

ТОП новини

Центральна виборча комісія України підбиває підсумки парламентських виборів. А переможці ведуть перемовини з президентом про створення коаліції. Які вірогідні варіанти коаліцій? Чи готові перемовники поступитися принципами і якими? Чи відповідатиме врешті утворений альянс очікуванням громадян?


Марина Пирожук Гості: Юрієй Оробць (НСНУ); Віктор Тереном (БЮТ).



Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 28 березня 2006 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”. 28 березня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

“Центральна виборча комісія України підбиває підсумки парламентських виборів. А переможці ведуть переговори з Президентом про створення коаліції. Які вірогідні варіанти коаліцій? Чи готові перемовники поступитися принципами і якими? Чи відповідатиме врешті утворений альянс очікуванням громадян?”

Така тема “Вечірньої Свободи”, яку ми обговоримо із представником НСНУ Юрієм Оробцем, БЮТівцем Віктором Тереном та соціалістом Віталій Шибком, який буде з нами на зв’язку телефоном. З нами також телефоном політолог з Німеччини Валерій Гладко.

Вітаю наших гостей і дякую за участь у програмі!

Отже, ЦВК підраховує останні голоси виборців, а переможці домовляються про парламентські коаліції. Про це ми й говоритимемо з нашими гостями далі. Але перед тим, як ми розпочнемо дискусію, пропоную послухати матеріал нашої кореспондентки Тетяни Ярмощук. Тетяна Ярмощук

Перемови про створення коаліції у новому парламенті уже розпочалися.

Сьогодні Президент України Віктор Ющенко зустрівся з лідерами чотирьох політичних сил, які проходять до нового парламенту.

Першим Ющенко прийняв лідера “Нашої України” Юрія Єханурова. Далі по черзі - лідера партії “Регіони України” Віктора Януковича, лідера однойменного блоку Юлію Тимошенко та головного соціаліста Олександра Мороза.

Схоже, що майже всі політичні сили відвідинами президентського кабінету залишилися задоволеними. А із заяв Юлії Тимошенко та Олександра Мороза можна зробити припущення, що коаліція у новому парламенті буде таки помаранчевою.

Юлія Тимошенко після зустрічі з Президентом повідомила, що домовилася розпочати консультації про створення коаліції. Вона каже, що вони однаково бачать з Президентом майбутнє України і майбутнє коаліції. “Коаліцію мають формувати БЮТ, “Наша Україна” та СПУ, а партія “Регіони України” повинна йти в опозицію,” - вважає Юлія Тимошенко.

Лідер соціалістів Олександр Мороз також готовий підтримати меморандум про формування такої коаліції.

Політичні ради “Народного Союзу “Наша Україна” вже навіть ухвалили рішення про підписання коаліційного меморандуму.

А прес-служба Віктора Януковича після його відвідин президентського кабінету заявила, що співрозмовники дійшли висновку про необхідність якнайшвидше завершити підрахунок голосів і після оголошення підсумків парламентських виборів в Україні розпочати переговори про створення парламентської коаліції.

Марина Пирожук

Шановні гості, ЦВК буквально дораховує останні відсотки голосів виборців. Уже є очевидні переможці. Це офіційні результати. Як ви їх прокоментуєте?

Віктор Терен

Я думаю, що ці вибори були незрівнянно чеснішими порівняно із попередніми. Це є справді визнання нашої демократії.

Дані, які показали, що є, реальну картину, яка вона є.

Я радий успіху нашої політичної сили, бо практично майже кожен четвертий висловився за підтримку нашої політичної сили.

Я хочу наголосити, що коли ми йшли на вибори, ми відверто висловилися за те, що лідером нашим і кандидатурою на пост прем’єр-міністра є Ю.Тимошенко. Тобто, ми говорили про те, що, голосуючи за нашу політичну силу, ви голосуєте або не голосуєте за нашого політичного лідера, який має бути прем’єр-міністром країни.

Марина Пирожук

Ви думаєте, що саме цей фактор допоміг вам стати лідером...

Віктор Терен

Я не думаю, що цей фактор чи інший. Але це також було не маловажливим.

Юрій Оробець

Я вважаю, що ці вибори надзвичайно справедливі у своїй суті. Це при тому всьому, що “НУ” не добрала те, що планувала. Ми думали, що ми будемо другими, як мінімум. Це однозначно.

Марина Пирожук

Ви задоволені своїм...

Юрій Оробець

Я задоволений виборами як такими. Чому? Тому, що помаранчева команда набрала більше, ніж попередньо. Команда біло-голубих Януковича не добрала навіть те, що вона отримала на попередніх президентських виборах. Очевидно, що у нас не буде Н.Вітренко, не буде Литвина. В українському політикумі залишається п’ять політичних сил.

А що стосується комуністів, то вони набрали вдвічі менше голосів, ніж на попередніх виборах. У них спостерігається закономірна тенденція, а саме: у кожні вибори вдвічі зменшувати свої ряди. Я прогнозую, що на наступні вибори комуністів не буде. Отже, в нас буде 4 політичних сили.

Таким чином ці вибори дозволили встановити політичний спектр України, партійний. Отже, повністю відбулося партійне структурування в Україні. У цьому великий позитив виборів.

Віталій Шибко

Я гадаю, що взагалі мало хто може бути задоволений виборами, тому що є певні речі, коли завжди чогось не вистачає. Не вистачає хоча б тому, щоб мати повну коаліцію або мати якусь одноосібну владу.

Я хочу сказати, що, як свідчить наша сьогоденна історія, мало бути задоволеним і отримати певний результат. Треба ще мати можливості, як бути тоді в уряді.

Це одне із головних питань на сьогодні, тому що ейфорія проходить, проходить майже на третій день, а тоді починаємо думати про те, як і що робити, а також - як треба на сьогодні керувати державою.

Той, хто на сьогодні мав сміливість сказати, що він є прем’єром, то він на сьогодні у дуже скрутному становищі, становищі роздумів про те, як сьогодні сформувати Кабмін, кого і де призначити, як сьогодні виробити можливість роботи цього уряду. Ми добре розуміємо, що ситуація тут не дуже проста.

Марина Пирожук

Ви маєте на увазі, що у команді помаранчевих непроста ситуація?

Віталій Шибко

Я думаю, що непроста ситуація в уряді, в самій країні. Я маю на увазі і економіку, і соціальну сферу. Все це треба брати, все це треба робити. Це на сьогодні головні питання, якими вже повинні перейматися ті, хто сьогодні може сказати те, чи задоволений, чи не задоволений результатами виборів.

Марина Пирожук

Про необхідність і доцільність створення помаранчевої коаліції говорять уже давно. НСНУ навіть планував зібратися з цього приводу 26-го березня, в день виборів, і підписати відповідну угоду. Сьогодні уже 28 березня, а реальних результатів немає.

Що змінилося, зокрема, в опозиції “Нашої України”? Те, що ви треті, а не другі, як планувалося попередньо за результатами виборів?

Юрій Оробець

Нічого не помінялося. Про що йде мова? Я вважаю, що це нормально - говорити про підписанням меморандуму після того, коли точно будуть підведені всі відсотки, щоб ті політичні сили, зокрема, і УНП, які...

Марина Пирожук

Про це вже говорив Президент і його Секретаріат.

Юрій Оробець

Дозвольте, я хочу продовжити. І таким чином, це тоді буде акт нормальний, коли перед цим домовляться про правила і принципи. Смисл не тільки в тому, щоб проголосити меморандум.

Марина Пирожук

А що ж тоді збиралися підписати 26-го?

Юрій Оробець

Пробачте, будь ласка, “Наша Україна” не давала той месидж, про який Ви говорите. Це були слова Турчинова, які озвучені ЗМІ.

Марина Пирожук

Про це говорив Роман Безсмертний також!

Юрій Оробець

Пробачте, будь ласка. І таким чином зараз політрада “Нашої України”...

Марина Пирожук

Пані Тимошенко сьогодні після зустрічі з Президентом висловила сподівання, що коаліція з помаранчевих буде утворена впродовж тижня. Чи готові до цього всі потенційні учасники такої коаліції?

Віталій Шибко

Президент має тут брати найбільш активну участь, хоча б тому, що результати сьогоднішніх виборів – це результати діяльності якраз Президента. Я гадаю, що він повинен ініціювати, він сьогодні визначає напрямки. І якщо це так сьогодні складається у світі, то, будь ласка, він повинен ініціювати переговори, він повинен зустрічатися і він повинен мати цю ініціативу в руках.

Марина Пирожук

Але ж кожна з ваших політичних сил має свої певні амбіції на прем’єрство. Чи готові ви відмовитися від цього? Пане Оробець?

Юрій Оробець

Не про амбіції йде мова. Цілком очевидно, що цей факт буде визнаний і це не є предметом для оспорення і предметом для дискусії.

Віктор Терен

Це не є наша позиція про те, що ми пропонуємо категорично Тимошенко. Це не є позиція “Нашої України” , не є позиція соціалістів, це є позиція українського народу. Ми, коли йшли на вибори, ми говорили, що ми будемо пропонувати нашого лідера.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG