Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина: нікотин щорічно вбиває 8000 осіб.


Василь Плоскіна /images/photo/Nicotin_death.jpg Будапешт, 29 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Угорщині щороку помирає 8 тисяч курців. Це найвищі показники у світі з огляду на густоту населення. Фахівці працюють у двох напрямках, щоб приборкати загрозливу смертну тенденцію: озброєні новітніми медичними розробками, які вже використовуються в країнах ЄС та США, вони на стадії обстеження прицільніше дошукуються причин виникнення фатальної хвороби, не забуваючи, однак, і про звичайні профілактичні заходи. Однак деякі з медиків закликають владу і громадські організації вдатися й до радикальних засобів, щоб врятувати життя багатьох тисяч пацієнтів. Тим більше, що свіжі приклади в Євросоюзі вже засвідчили певну ефективність таких кроків.

Професор Дюла Ошторош, який практикує в столичному Інституті фтизіатрії та пульманології ім. Корані, переконаний: якби чотири п’яті важкохворих курців вчасно кинули палити і регулярно проходили флюорографію, вони могли б уникнути фатального кінця.

"У будь-якому випадку шанси пацієнтів одужати ще на початковій стадії хвороби підвищуються, коли вони не відмахуються від флюорографії. В Угорщині рентгеноскопію зазвичай можна пройти безкоштовно, якщо громадяни мають медичну страховку і роблять знімки у своєму районі. До речі, з недавніх пір деякі міські муніципалітети, а це передусім робітничі квартали і неблагополучні в соціальному плані мікрорайони, зобов’язують мешканців раз на рік проходити флюорографію з метою профілактики туберкульозу і раку легенів. Проте багато хто ухиляється від цього".

Американські фахівці доволі скептично ставляться до рентгеноскопічного методу діагностики раку легенів. Дискутуючи з угорськими колегами на цю тему, вони, наприклад, стверджують, що успіх у цьому ділі дорівнює двом відсоткам зі ста. Обстежуючи в США 77 тис. пацієнтів з великим досвідом паління віком від 55 до 74 років за допомогою рентгену, американці виявили тільки 6 тис. відхилень від норми. Подальша традиційна діагностика стану здоров’я цих людей встановила, однак, лише 206 випадків, які викликали фахову увагу пульманологів. Тим не менше тільки у 126 курців медики встановили діагноз “рак легенів”.

Угорська ж статистика свідчить протилежне: флюорографія, навпаки, у два з половиною рази підвищує шанси виявлення небезпечної пухлини в легенях. Інший відомий угорський пульманолог др. Ґабор Ковач вважає, що не слід відкидати рентгеноскопію, навіть якщо вона і не дає повної картини про стан легенів хворого. Єдиним надійним засобом лікування цієї недуги, додає він, залишається операція на вчасно виявленому хворому органі тіла.

Йдучи назустріч рекомендаціям Євросоюзу, Угорщина незабаром скасує обов’язковість проходження флюорографії для населення. Не всі тутешні лікарі, однак, цьому радіють, як от відповідальний секретар Угорського пульманологічного товариства др. Ілдіко Горват. Її колеги і однодумці й надалі виступатимуть за широке застосування профілактичних медичних процедур в Угорщині. Багатьом лікарям подобається ідея заборони паління в громадських місцях, як це практикують в Італії, Ірландії та Шотландії, табу на рекламу тютюнових виробів, тощо. Та поки ці нововведення запрацюють в Угорщині, сплине чимало часу, кажуть місцеві медики. Між тим від нікотину щороку тут тисячами гинуть люди, ось що найбільше засмучує п. Ілдіко Горват.
XS
SM
MD
LG