Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів: якою вона є, яку Україну і якими засобами хоче будувати?


Кирило Булкін Київ, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Результати виборів до Верховної Ради спонукають прискіпливіше вдивитися в обличчя політичної сили, що посіла на них перше місце. Отже, якою є Партія регіонів, яку Україну і якими засобами хоче побудувати? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – народний депутат Тарас Чорновіл та головний експерт школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії Василь Яблонський.

Перше місце партії регіонів зовсім не означає автоматичного здобуття влади. Як було й на попередніх парламентських виборах, сила, що є лідером за набраними голосами, може не потрапити до парламентської більшості. Так буде у разі формування помаранчевої коаліції, чого прагнуть практично всі, хто наприкінці 2004-го стояв на Майдані Незалежності. Утім, представник Партії регіонів народний депутат України Тарас Чорновіл знає, якими будуть дії його політичної сили за будь-якого варіанту парламентської більшості. Якщо Партія регіонів увійде до коаліції, то найперше вона сформує уряд. Далі – говорить Тарас Чорновіл:

“Другий крок. Ми починаємо дуже активні переговори з Росією про припинення на нас тиску газовим важелем. І, очевидно, третє – це є переговори з нашими партнерами з Заходу про певний перегляд тиску на нас по напрямку вступу в СОТ, тому що в СОТ жодна країна не йшла з такими нав’язуваннями, економічними такими ударами, як в 2005 році нав’язали Україні”.

Пан Тарас Чорновіл готовий і до роботи в опозиції. У цьому разі, на його думку, найпершими діями Партії регіонів будуть такі.

“Тоді ми вносимо законопроекти в першу чергу, які відповідають нашим програмним принципам. Це законопроекти, які визначають не відразу федеративний устрій України, а які до нього наближають. Це і більша фінансова самостійність регіонів, і більша кадрова самостійність регіонів, і можливість визначати навіть їм зовнішньоекономічні контакти”.

Також у цьому разі, за словами пана Тараса Чорновола, Партія регіонів внесе законопроект про статус мов та серію законопроектів “по відновленню інноваційної політики та інвестиційної привабливості”.

На думку ж головного експерта школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії Василя Яблонського, далеко не всі депутати від Партії регіонів можуть змиритися з думкою про роботу в опозиції. Говорить Василь Яблонський.

“Якщо якась частина Партії регіонів погоджується на опозицію за певних розкладів, то іншій частині Партії регіонів – представникам великого бізнесу – буде дуже важко бути в опозиції з огляду на те, що без підтримки держави дуже важко вести бізнес”.

Але і в разі входження в коаліцію, і в разі перебування в опозиції представники Партії регіонів, на думку пана Яблонського, у парламенті лобіюватимуть передусім певні бізнесові інтереси донецьких кіл.
XS
SM
MD
LG