Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів: якою вона є, яку Україну і якими засобами хоче будувати?


Кирило Булкін Гості: Тарас Чорновіл - народний депутат України; Василь Яблонський - головний експерт школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії; Сергій Гармаш - головний редактор інтернет-видання “Остров”.





Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 29 березня 2006 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Партія регіонів: якою вона є, яку Україну і якими засобами хоче будувати?”

Гостями студії є народний депутат Тарас Чорновіл, головний експерт школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Василь Яблонський та головний редактор інтернет-видання “Остров” Сергій Гармаш.

Дякую, шановні гості, за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам такий телефон студії: 490-29-05. Телефонуйте і ставте запитання нашим гостям!

Ну, а зараз до теми. Результати виборів до Верховної Ради спонукають прискіпливіше вдивитися в обличчя політичної сили, що, з одного боку, є лідером за набраними голосами, а з другого боку, має досить непевні перспективи стосовно участі в парламентській більшості, адже сумарно опоненти мають перевагу.

Але про можливі розклади у новій Верховній Раді, можливо, якщо й згадаємо у нашій розмові, то лише побіжно, основне ж запитання інше. Що являє собою Партія регіонів, яку Україну і якими засобами вона хоче побудувати? Першу оцінку прошу дати найзагальнішим чином, дуже стисло, у формі вибору з кількох відповідей: кого приводить у нову Верховну Раду Партія регіонів: представників великого капіталу, лобістів російських інтересів в українській політиці, а чи тих, хто реально відстоюватиме інтереси регіональних громад перед центром? Чи у вас свій варіант?

Тарас Чорновіл

Це є абсолютно прагматичне коло політиків, економістів, людей, які колись були в бізнесі, які будуть, мені здається, відстоювати не лише регіональні інтереси, а й загалом держави, тому що ми маємо добитися того, щоб Україну поважали, а не ставили на коліна, так як в 2005 році.

Василь Яблонський

В тому числі, очевидно, якщо на питання і представників великого капіталу, і представників певних регіонів, очевидно, буде представляти інтереси України таким чином, як, власне, партія розуміє ці інтереси.

Сергій Гармаш

Я погоджуюся з тим, що це, мабуть, представники великого капіталу. Лише додам, що представники криміналітету там також присутні.

Кирило Булкін

Я хочу запитати про те, який капітал є фінансовою базою Партії регіонів?

Тарас Чорновіл

Я скажу, що той капітал, принаймні, на один порядок або й на два порядки менший, аніж про нього роблять рекламу.

Коли говорять, що донецькі, то ви знаєте, що донецькі – це є “тарути”, які підтримали В.Ющенка, і Бойко, який сьогодні у списку О.Мороза, і багато інших. Це є певні люди з промислових кіл, тієї ж самої СКМ, де є Р.Ахметов.

Ми не приховуємо, що ми співпрацюємо з цими підприємствами, і що їхні представники у нас теж є у виборчому списку. Після Терьохіна, після інших людей, які розвалювали економіку, там мусять бути прагматики і практики в економіці. Тут немає жодних проблем. Але це, принаймні, як мінімум, в 10-20 разів менше від того, що говорять. Не є ця партія аж чисто фінансовим проектом.

Василь Яблонський

Це, звичайно, що бізнес Р.Ахметова, який уже кілька років поспіль визнається, за різними експертними опитуваннями, в тому числі і закордонними, одним із найбагатших людей в Україні. Насамперед сам В.Янукович, очевидно, не сама бідна людина в Україні. Якщо говорити про ресурси, то це, звичайно, ТРК “Україна”, газета “Сьогодні” та інші.

Сергій Гармаш

Додати щось важко.

Я не ділив би навіть, так би мовити, бізнес Ахметова і Тихонова з Луганська, тобто це такі конгломерати... Тут можна називати цілі області і можна казати, що вони через своєї еліти працюють на цю партію.

Кирило Булкін

А зараз хотів би перейти до, можливо, не духовного, але, принаймні, ідеологічного аспекту. І прошу відповісти на дуже конкретне запитання – це до пана Тараса Чорновола.

Якими будуть три найперші кроки фракції регіонів у новій ВР? Я маю на увазі, або законопроекти пропоновані, або якісь політичні ходи, вимоги, будь-що?

Тарас Чорновіл

Ви знаєте, нові положення Конституції дуже чітко розподіляють. Якщо ми владні коаліції, то ми перше, що робимо, це ми створюємо уряд. Це є перший крок. Другий крок. Ми починаємо дуже активні переговори з тою ж самою Росією про припинення на нас тиску газовим важелем, перегляд тих переговорів, вилучення звідти РосУкрЕнерго і вихід на прагматичні, вигідні для України умови.

І, очевидно, третє. Це є переговори з нашими партнерами із Заходу про певний перегляд тиску на нас по напрямку вступу в СОТ. Тому що у Світову організацію торгівлі жодна країна не йшла з такими нав’язуваннями, економічними такими ударами, як у 2005-му році. Це як зване СОТівське законодавство.

Якщо ми в опозиції, то тоді ми вносимо законопроекти, в першу чергу, які відповідають нашим програмним принципам, якщо у владі ми теж їх будемо вносити, але це буде трошки пізніше.

Кирило Булкін

Які саме законопроекти?

Тарас Чорновіл

Це є законопроекти, які крок за кроком, (це не буде один законопроект), визначають не відразу поки що федеративний устрій України, а який до нього наближає – це є більша фінансова самостійність регіонів, це є більша кадрова самостійність регіонів і можливість визначати навіть їм зовнішньоекономічні контакти. (слово незрозуміле) це економічні, а не зовнішньополітичні контакти. І оце буде, мабуть, перший крок.

Наступні кроки - це буде вже внесення в цьому скликанні закону про статус мов – це є зобов’язання, яке Партія регіонів виконає. А оце той статус, який не шкодить українській мові. Цей законопроект можна прочитати, він абсолютно лояльний і коректний щодо української мови.

І наступне - це буде серія законів по відновленню саме інноваційної політики інвестиційної привабливості.

Кирило Булкін

Дякую.

І звертаюся до інших учасників з проханням передбачити все-таки, який з цих двох варіантів буде більш реальним - опозиція чи владна коаліція за участі Партії регіонів і чи дійсно тоді от такі кроки будуть, як пан Тарас Чорновіл сказав, уживатися?

Прошу, пане Яблонський.

Василь Яблонський

Як би не зовсім зрозуміла думка пана Тараса. Скажімо, що зараз заважає регіонам розвивати зовнішньоекономічні зв’язки, що є перепоно?

А як на мене, в будь-якому разі - чи буде, скажімо, Партія регіонів в опозиції, чи вона таки станеться, і стане власне однією із засновників учасників коаліції, яка буде творити уряд. Очевидно, це будуть закони, спрямовані на лобіювання інтересів Донбасу, насамперед. Як це було, скажімо, за часів прем’єрства Януковича.

Кирило Булкін

Що зараз заважає?

Тарас Чорновіл

Перше, зараз заважає цілий ряд законодавчих норм, які вводять все-таки і політику зовнішню, яка домінує над економічною політикою. Один Борис Тарасюк може перекреслити будь-які нормальні взаємозв’язки. У нас же не митниця визначає, в нас зовнішня політика визначає. І тут мусить бути певна децентралізація.

А що стосується 2003-2004-го року... Знаєте я львів’янин, я зі Львова, і я в той період побачив, наскільки краще можна відвоювати інтереси Львова і львівських виборців, ніж, скажімо, в період, коли Віктор Ющенко був прем’єр-міністром. Я це порівняв на собі, як був депутатом.

Кирило Булкін

Дякую.

Пане Гармаш, який більш нормальний варіант, на Вашу думку, входження Партії регіонів в коаліцію владну чи в опозицію, і які кроки будуть першими чи другими в цьому варіанті?

Сергій Гармаш

Я думаю, що якщо Партія регіонів увійде в коаліцію владну, то про федераційний устрій, статус мов вона забуде, мабуть, до наступних виборів.

А взагалі, чесно кажучи, я не бачу зараз можливості входження Партії регіонів в коаліцію з Ющенком. Тому що, по-перше, це... Ну, можна зрозуміти, що влада може сподіватись - і до наступних виборів виборець забуде, так би мовити, ці кроки. Але, я думаю, таки Ющенко та людина, яка зважає на громадську думку дуже серйозно і не наважиться йти на такий компроміс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG