Доступність посилання

ТОП новини

У Вашингтоні занепокоєні можливим прем’єрством Юлії Тимошенко.


Сергій Куделя /images/photo/Timoshenko_premer_press.jpg Вашингтон, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Утворення коаліції між Партією Регіонів та блоком “Наша Україна” у Верховній Раді буде політичною смертю для Віктора Ющенка - вважає професор політології Стенфордського університету Майкл МакФол. Він був один з учасників круглого столу у Вашингтонському Центрі Стратегічних та Міжнародних Досліджень (CSIS), присвяченого підсумкам українських виборів. За словами іншого експерта Майкла Гелцела, у неофіційних бесідах американські посадовці висловлюють сподівання, що новий український уряд буде сформований “помаранчевою коаліцією” у парламенті. Однак, в них існують застереження щодо можливого повернення Юлії Тимошенко на посаду глави уряду.

Більшість американських експертів називають Юлію Тимошенко справжньою переможицею парламентських виборів в Україні. Тепер, на їхню думку, вона претендуватиме на посаду Прем”єр Міністра або голови Верховної Ради. Водночас, за словами Майкла Гелцела, який довгий час працював у зовнішньополітичному комітеті Сенату США, багато хто у Вашингтоні стурбований можливим поверненням Тимошенко у прем”єрське крісло:

“В офіційного Вашингтона існує багато занепокоєнь щодо непередбачуваності Тимошенко та її зацікавлення у реприватизації. Вона зробила багато корисного тим, що винесла на публічне обговорення газові угоди з Росією. Однак, враховуючи її професійне минуле, виникають сумніви щодо того, яку мету вона переслідувала.”

Американські експерти погоджуються, що першим наслідком поверення Тимошенко на посаду глави уряду може стати перегляд російсько-українських газових домовленостей. Водночас, колишній посол США в Україні Стівен Пайфер застерігає від надто різких кроків у напрямку скасування цих угод:

“Українська сторона повинна бути обережна у тому, як саме вона розриватиме ці угоди. Захід із симпатією поставився до України у цьому питанні не через те, що він хотів би аби Україна отримувала газ по 50 доларів за тисячу кубометрів. А через брутальність російського підходу, який полягав у відключенні газу посеред зими. Отже, якщо Україна відмовиться від угоди і це буде виключно її ініціатива, то вона не зможе розраховувати на таку саму підтримку, яку вона отримала у січні.”

Розбіжності Тимошенко та Ющенко у ставленні до газової угоди та інших питань можуть спричинити нове протистояння між ними, у випадку її призначення главою уряду. Це прогнозує професор політології Університету Джорджа Вашингтоні Генрі Гейл:

“Ви побачите нову боротьбу. Сили Ющенка отримали поразку на полі бою, але його союзники не належать до тих осіб, хто легко здається у політичній боротьбі. Особливо представники бізнесу, в яких під загрозою сейрозні інтереси. Вони мають, що захищати.”

З ним погоджується і професор політології Стенфордського університету Майкл МакФол, який вважає, що Ющенко зробив стратегічну помилку, коли погодився на ототожнення свого імені із блоком “Наша Україна”. Тепер, на думку МакФола, він залишиться заплямованим низькою підтримкою блоку. І нове прем”єрство Тимошенко перетворить Ющенка на слабкого президента. Говорить Майкл МакФол:

“Ющенко не зміг за останні півтора року ефективно використати президентскі повноваження. Отже, на це не варто чекати, особливо у випадку галасливого повернення Тимошенко, яку він сам і звільнив. Мені важко уявити собі, що він зможе відновити силу президентської посади.”

Утворення коаліції блоку Ющенка із партією Януковича може, на думку МакФола, призвести до втрати Україною демократичних здобутків. Водночас, професор МакФол вважає, що і призначення Юлії Тимошенко на прем’єрську посаду може бути ризикованим для України. Він не певний, що Тимошенко зробила необхідні висновки з тих помилок, яких вона припустилася на чолі уряду минулого року. Американський політолог вважає, що повторення тих самих помилок призведе до розпуску парламенту вже восени цього року. І саме такий розвиток подій, на думку Майкла МакФола, буде найгіршим сценарієм для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG