Доступність посилання

ТОП новини

Одеські винороби готові конкурувати з французькими.


Петро Каландирець /images/photo/Odesa_Vino_1.jpg Одеса, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Минула зима особливо негативно вплинула на стан виноградників в Одеській області. Статистичні дослідження, якими володіє місцевий інститут виноградарства і виноробства, свідчать, що цього року втрати у деяких районах, зокрема у Саратському і Білгород- Дністровському сягнули 90%.

За підрахунками працівників інституту імені Таїрова валовий вихід винограду у 2006 році скоротиться до 15-20 відсотків у порівнянні з прибутками минулого року. Відповідно очікується і падіння виробництва вина.

У зв’язку зі складною ситуацією винороби регіону висловлюють занепокоєння з приводу можливого зростання кількості фальсифікованої продукції, яка потрапить у магазини причорноморського міста. Вони сподіваються на підтримку представників організацій захисту прав споживачів, бо цього року очікується особлива активізація фальсифікату.

Фактичне вимирання виноградників на Одещині може вплинути і на цінову політику. Якщо не цього року то наступного зростання цін можуть особливо відчути мешканці області. Винороби вже звернулись із проханнями про підтримку до держави. „Заміною вин українського виробництва на закордонні складне становище не подолати. До речі, вино з-поза меж України надходить не завжди належної якості”, - вважає завідувач відділу виноробства Інституту імені Таїрова, кандидат наук Анатолій Григоришин.

Нині ж вина одеського виробництва мають популярність не лише в Україні. Його експортують до Росії та Великої Британії. І хоча країни Європи для місцевих виробників поки що недосяжні, у Одеському інституті виноградарства та виноробства імені Таїрова переконані, що одеські вина цілком можуть конкурувати з французькими. Нині найбільш популярними серед одеситів є вина марки „Одеський степ”, вина Білозірського заводу та заводу шампанських вин „Шустов”.

Фото: 1. Інститут виноробства в Одесі; 2. Таким чином зберігають одеське вино.
XS
SM
MD
LG