Доступність посилання

ТОП новини

Лідер білоруської опозиції в Польщі, а президент Білорусі невідомо де.


Сергій Драчук /images/photo/Belarus_Election_protest_wa.jpg Прага, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські країни висловлюють практичну солідарність із білоруською опозицією. Чехія і Польща, зокрема, допоможуть білоруським студентам, які можуть зазнати репресій удома через участь в акціях протесту проти нечесного перебігу президентських виборів у Білорусі. А тим часом самого Аляксандра Лукашенкі, який уважається переобраним на третій президентський термін, уже кілька днів не видно й не чути…

До попередніх заяв Польщі, що вона готова прийняти в себе на безкоштовне навчання білоруських студентів, яких виженуть удома з інститутів за підтримку опозиції, приєдналася й Чехія. Чеський уряд надасть майже 700 тисяч євро на стипендії вигнаним студентам, а також на лікування постраждалих, на спільні проєкти неурядових організацій і на підтримку вільного обміну інформацією.

А в Польщі тим часом чільний опозиційний кандидат на президента Аляксандр Мілінкєвіч домовлявся про підтримку білоруських студентів із президентом Лєхом Качиньським та іншими представниками польського керівництва. Йдеться про те, що Польща може прийняти триста білоруських студентів. Аляксандр Мілінкєвіч заявив сьогодні в Варшаві: «Підписання домовленості поміж ректорами польських університетів – це дуже важлива подія, бо студенти, яких звільнять і вже звільняють із білоруських університетів, зможуть продовжити навчання. Я вважаю, що це величезна допомога від Польщі».

А в своєму виступі на польському радіо Мілінкєвіч говорив і про те, що опозиційні протести проти перебігу президентської виборчої кампанії налякали чинного президента Білорусі. Аляксандр Лукашенка сповнений страху, перебуває в дуже поганому психологічному стані й через це навіть не з’являється на телебаченні зі щоденними виступами, як то було заведено раніше, стверджує опозиційний діяч.

У Білорусі дійсно звернули увагу на зникнення Лукашенка з телеекранів і радіоефіру. Чи не єдиною його появою днями був вівторковий телерепортаж, у якому президент вимагав від урядовців поприбирати його портрети, щоб його, мовляв, не звинувачували у «вождизмі». Але опозиційні білоруські журналісти пригадали, що вже чули ці слова з вуст Лукашенка в іншому репортажі – ще в грудні минулого року. Вони припускають, що державне телебачення могло просто повторити старі кадри під виглядом нових.

А тим часом заплановану на завтра інавґурацію переобраного президента як перенесли кілька днів тому на невизначений термін, так цей термін досі й не визначили. І в переліку офіційних учасників святкування так званого «дня єднання народів Росії й Білорусі», що його відзначать 2-3 квітня в Москві й Мінську, президента Республіки Білорусь теж немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG