Доступність посилання

ТОП новини

Першого квітня минає 350 років від того, як у Львові польський король Ян Казимир (третій) дав обітницю перед іконою Богородиці


З нагоди цієї події у Львів прибуває президент Польщі Лех Качинський, повідомляє кореспондент Радіо Свобода

З нагоди цієї події у Львів прибуває президент Польщі Лех Качинський, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

У рамках неофіційного візиту Лех Качинський відвідає Личаківський цвинтар, побуває на могилах польських воїнів. Президент Польщі разом з дружиною буде на службі Божій у католицькому катедральному латинському соборі і перегляне концерт-ораторію “Присяга Яна Казимира”.

Польський король, складаючи обітницю під час спеціального богослужіння, оголосив Богородицю королевою польської корони і пообіцяв встановити свято Матері Божої Королеви Польщі.

Також у Львові Ян Казимир присягнув, що коли наступить мир, він оберігатиме бідних людей свого королівства.

Польські історики вважають політику Яна Казимира згубною для Польщі і шкідливою для польсько-українського порозуміння. У 1658 році Ян Казимир зрікся свого престолу.

Концерт-ораторія “Присяга Яна Казимира” вперше після Другої світової війни звучатиме у Львові і потім у польському місті Ченстохова. Автор ораторії поляк Мечислав Солтис. В її основі лежать відомі історичні події 17 століття, чудодійний захист ікони Ченстохови і, власне, обітниці Яна Казимира. Ораторію виконуватимуть українські і польські музиканти.

Спільне виконання ораторії, на думку організаторів концерту, сприятиме зміцненню українсько-польських зв”язків.
XS
SM
MD
LG