Доступність посилання

ТОП новини

Президент Лех Качинський нехотячи признав державний орден генералу Войцєху Ярузельському?


Єва Поштар Варшава, 31 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польська прокуратура порушила кримінальну справу проти останнього комуністичного лідера країни генерала Войцеха Єрузельського. Його звинувачують у запровадженні воєнного стану та придушенні руху “Солідарність”. А тим часом у Варшаві набирає обертів інший скандал, пов’язаний з колишнім комуністичним лідером. Йдеться про надання йому високої державної нагороди, яка, як виявилося згодом, була надана йому помилково.

Все почалося у вівторок, коли польські засоби масової інформації повідомили про те, що президент Лех Качинський удостоїв державної нагороди - Хреста Сибірських Засланців - свого запеклого політичного противника Войцеха Ярузельського. Упродовж тижня президентська адміністрація від імені президента Леха Качинського, який сам вийшов із профспілки "Солідарність", виправдовуються і перепрошують. Кажуть, помилилися і не знають, як пояснити підпис президента на рішенні про надання нагороди.

Хрест Сибірських Засланців генералу Ярузельському минулого тижня особисто вручив керівник Управління у справах ветеранів і репресованих Ян Турський. Генерал Ярузельський тоді ще із задоволенням заявив журналістам, що надання йому цієї державної нагороди президентом родом із політичного середовища правих сил, засвідчує про його вміння бути президентом усіх поляків, незалежно від їхніх політичних поглядів.

Однак адміністрація президента Леха Качинського швидко відповіла заявою для преси, у якій говориться, що працівники канцелярії президента внесли прізвище генерала у список відзначених і передали до підпису без його відома. Сам президент схвалив лише рішення, а не списки осіб. Шеф канцелярії ухвалив рішення про покарання винних, а президентський радник у своїх виступах натякав навіть на таємну змову в цій справі.

Тим часом політичні опоненти президента Качинського закидають йому барк послідовності. Адже Ярузельський має всі підстави претендувати на нагороду, якою відзначають поляків, що пережили сибірське заслання. Його родину було заслано до Сибіру, коли радянські війська окупували Польщу внаслідок домовленостей із нацистською Німеччиною. Батько Ярузельського, польський шляхтич, загинув у сибірському засланні.

У розпал скандалу, в четвер, сам Ярузельський вирішив повернути орден разом із посвідченням назад в адміністрацію президента. І ось як він пояснив своє рішення:

- Не хочу, щоб моя особа створювала причину для підігрівання історичних емоцій. Польщі та полякам потрібно передовсім дивитися у майбутнє.

Колишній президент Народної Польщі, генерал Войцєх Ярузельський заявив, що не нарікає на брак орденів. Останній державний орден він рік тому отримав у Москві із рук президента Росії Володимира Путіна за участь у бойових діях ІІ Світової війни. Тоді після помпезних святкувань у Москві генерал Ярузельський відвідав Алтайський край, де його родина була у засланні і де похований його батько.

В інтрев’ю Радіо «Свобода» головний редактор щоденника лівиці "Трибуна" Вєслав Дембський сказав, що події з присвоєнням ордену зіграли на користь політичного іміджу Ярузельського, бо дозволили йому виявити шляхетність. Говорить Вєслав Дембовський:

- Я вважаю, що генерал повівся як особа великого масштабу. Усвідомлюючи, що ця справа не сприймається добре, він повернув орден, щоб припинити це протистояння. На мою думку, він повівся гідно.

У президентській адміністрації до цієї теми воліють не повертатися. Шеф президентської адміністрації Анджей Урбанський говорить, що орден повернуто і немає про що говорити:

- Президент Качинський із цілковитим розумінням прийняв до відома цей жест генерала Ярузельського. Таким чином ми закриваємо цю справу.

На думку журналістів впливової газети "Жечпосполіта", справа із присвоєнням ордену, яку вони називають "диверсією", кидає велику тінь на перші 100 днів президентства Леха Качинського.
XS
SM
MD
LG