Доступність посилання

ТОП новини

Експерти прогнозують післявиборче зростання цін.


Тетяна Ярмощук /images/photo/Money_thik_200.jpg Київ, 31 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Відразу після завершення виборів українці довідалися, що енергоносії подорожчають на чверть . Чи зростуть ціни й на інші товари та послуги? Більшість експертів стверджують що так. І прогнозують: цього року рівень інфляції перевищить передбачені Міністерством економіки 10 відсотків.

Перед виборами влада всіма методами намагається стримати ціни, зазначає доктор економічних наук Олександр Рябченко. Тож після їх закінчення ціни зростуть однозначно.

“На житлово-комунальні послуги ціни будуть збільшені з 1 квітня. Це безумовно буде поштовх для зростання цін. Є питання з виконанням Державного бюджету і Міністр фінансів Пинзеник, подаючи заяву про відставку зазначив, що бюджет у доходній частині не виконується”.

За словами пана Рябченка, подорожчання буде не дуже суттєвим, однак стосуватиметься майже всіх сфер:

“Це стосується і промисловості, і металургії, і хімії. Хімія – це село, це добрива. Метал – всюди, де він використовується все ставатиме дорожче. Це зокрема, і будівництво”.

Зростання цін на енергоносії неодмінно вплине на ціни практично всіх товарів та послуг, зазначає фінансовий аналітик Ігор Шпак. Окрім цього:

“Вже традиційно квітень-травень, посівна – це проблеми з нафтою та паливом. Водії, під’їжджаючи на своїх залізних конях на заправки, зовсім не будуть радіти, дивлячись на ті ціни, які будуть вивішені на заправках”.

Пан Шпак прогнозує, що інфляція цьогоріч буде вище за 10%, як це прогнозували в Міністерстві економіки.

Натомість експертка економічних програм Центру імені Разумкова Марта Кузьман каже, що українцям не слід чекати зростання цін, принаймні протягом найближчих двох місяців. Однак багато що залежатиме від майбутнього розкладу політичних сил у новому парламенті:

“У нас ще не настільки стабільна політична система, щоб на неї не впливали політичні цикли. Зараз збільшення цін не буде. Але якщо у нас буде така коаліція, яка рано чи пізно розпадеться, тим більше буде популістських гасел, тим більше роздаватиметься соціальних грошей. Це буде провокувати”.

Отже, консолідований висновок експертів: “маленькому українцеві” треба готуватися до підвищення цін. Урядові – до здійснення заходів, котрі б не дозволили цьому підвищенню суттєво вплинути на рівень життя. Втім, який саме уряд виконуватиме це завдання, досі не відомо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG