Доступність посилання

ТОП новини

Перерахунок голосів виборців.


Влада Саюк Київ, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Представники партій, що не подолали 3-відсотковий бар’єр на виборах до Верховної Ради, вимагають перерахувати усі голоси виборців. Відповідні постанови вже зареєстрували у Верховній Раді. Сьогодні цю ініціативу обговорювали керівники депутатських фракцій та груп на погоджувальній раді.

Представники партій, що не подолали 3-відсотковий бар’єр на виборах до Верховної Ради, вимагають перерахувати усі голоси виборців. Відповідні постанови вже зареєстрували у Верховній Раді. Сьогодні цю ініціативу обговорювали керівники депутатських фракцій та груп на погоджувальній раді.

Перерахувати усі голоси виборців вимагають від Центральної виборчої комісії представники партій: СДПУ(о), Народної партії, Народно-демократичної, Партії захисників Вітчизни та кількох інших. Відповідну постанову вони вже внесли у розклад завтрашнього засідання парламенту. Член СДПУ(о) Ігор Шурма твердить: вибори були сфальсифіковані.

“Ми говоримо про логічне законодавче завершення парламентських перегонів. На мою думку, не потрібно звужувати цей процес виключно до перерахунку голосів. Якщо треба в Україні поставити крапку, я думаю, усі мають погодитися”.

Йому заперечує представник блоку Юлії Тимошенко - Богдан Губський. Він твердить: згідно з законом рішення про перерахунок може ухвалювати лише суд і по кожній дільниці, до якої є претензії.

“Всі партії, в яких є зафіксовані порушення, можуть подати скарги в суд, і після ухвалення судом рішення, Центральна виборча комісія повинна буде зробити відповідний висновок, в тому числі перерахунок по кожній окремій дільниці. Ставити питання про перерахунок по всій країні є незаконним”.

Це була думка Богдана Губського. Проте опоненти згадують грудень 2004 року, коли саме Верховна Рада ухвалювала рішення про проведення третього туру виборів - це також не було передбачено в Законі про вибори, але стало юридичним прецедентом. Заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк зауважує:саме депутати повинні ухвалювати рішення щодо того, чи варто перераховувати голоси. Але якщо його ухвалять, то на перерахунок голосів може піти багато часу - від кількох місяців до року.

“Якщо буде ухвалене рішення про перерахунок голосів, якщо буде ухвалене рішення, що це буде здійснювати Центральна виборча комісія, значить це буде здійснене не за день, не за два. Пригадуєте, перерахунок голосів був на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки в одному зі штатів, сорок днів перераховували. А тут, якщо треба перераховувати 34 тисячі, можливо і більше”.

Противниками рішення про перерахунок усіх голосів є Партія регіонів, "Наша Україна", соціалісти та БЮТ. Зараз саме від комуністів залежить, чи вистачить завтра голосів для ухвалення відповідного рішення про необхідність перерахунку голосів. Окрім іншого, депутати вирішили у вівторок розглянути закон про зняття недоторканності з депутатів місцевих рад і прийняти присягу суддів Конституційного суду, яких призначив Президент та з’їзд суддів. Заради цього до парламенту повинен прийти Президент. Чотирьох суддів від Верховної Ради завтра не обиратимуть.
XS
SM
MD
LG