Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Велика вода.


Київ, 3 квітня 2006 року. Прихід справжньої весни деякі люди зустрічають у власних домівках по коліно в воді. Паводки - головний щорічний біль рятувальників, працівників сільського господарства і простих громадян, які через розлив річок ризикують втратити власне майно, а інколи і своє життя. Чи готова Україна до чергового розгулу стихії? Як зустріли повені у Західній Європі? Про це сьогодні у Звуках життя - "ВЕЛИКА ВОДА" з Надією Шерстюк.

Закарпаттю водна стихія завдала свого часу чи не найбільше збитків. "Велика вода" приходила в цей регіон в 1998 і 2001 роках. Цієї весни Закарпаття також страждає від паводків. В селі Великі Ком"яти через дощ і танення снігу в горах прорвало дамбу на річці Боржава. В результаті - затоплені двадцять приватних будинків, а їхні тридцять мешканців евакуювали. Розповідає закарпатська кореспондентка Радіо Свобода Ольга Найчук.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Повені та паводки – поняття схожі, але не тотожні. Це пояснює експерт Державного комітету водного господарства України Олексій Уралов. І уточнює – “велика вода” береться передусім від танення снігів. Але – не тільки.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

У серпні дві тисячі другого року у чеській столиці також вирувала велика повінь. Десятки тисяч людей через стихію змушені були покинути рідні домівки. Празьку повінь на власні очі бачив екс-директор української служби Радіо Свобода Роман Купчинський.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Якщо вірити прогнозу українських синоптиків, у найближчі п’ять – сім днів “Небесна канцелярія” прихильною до повеней не буде. Тому підвищення рівня води у річках чекати варто, але воно не стане катастрофічним, запевняє співробітник Гідрометцентру Вікторія Бойко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG