Доступність посилання

ТОП новини

Рівненщина – найкращий для інвестицій район Європи.


Валентина Одарченко Рівне, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Українське місто Рівне є найефективнішим для інвестицій містом Європи. Рівненщина (разом із містом) є також найкращим місцем для інвестицій серед західних країн СНД, і лише трохи не дотягнула, щоб стати регіоном майбутнього всієї Східної Європи. Саме у таких категоріях волиняни перемогли на престижному конкурсі прямих іноземних інвестицій, який щороку проводить журнал FDI – «Прямі іноземні інвестиції». Цей британський журнал, котрий входить до британської медіа-групи Financial Times, за допомогою п’яти авторитетних експертів вибрав переможця з-поміж майже 90 учасників конкурсу з цілої Європи.

Перше місце серед регіонів Західного СНД дісталося Рівненщині тому, що її економічний потенціал доволі високий, а ризики та ефективність у затратах інвесторів – найнижчі, стверджує менеджер проектів Рівненської агенції із залучення інвестицій та обслуговування інвесторів «ІнвестінРівне» Руслан Свірський. Тож кілька тижнів тому в Каннах представникам ІнвестінРівне були вручені 5 сертифікатів для Рівного та області – вони засвідчують перемогу рівнян.

- Пане Руслане, яким чином вам вдалося довести FDI, що Рівненщина є потенційно найсприятливішим регіоном для інвестицій?

Руслан Свірський: "Це доводили цифри. Якщо в нас дійсно недорога робоча сила, і в анкеті треба було прописувати основні заробітні плати, то цей факт є – в інших регіонах і містах вони значно вищі. Тому ми потрапляємо за рівнем наших реальних цін і вартості послуг в цю номінацію як найбільш ефективні в затратах".

Що це означає для регіону – сюди пропонуватимуть іти інвесторам?

Руслан Свірський: «Так. Журнал, який проводив цей конкурс – спеціалізоване видання, яких небагато на світовому ринкові. І люди, які вирішують про інвестування в ту чи іншу територію, часто керуються цією інформацією. Безумовно, коли вони ухвалюють рішення, то перевіряють дані, але з іміджевої позиції область і місто може використовувати в усіх інформаційних матеріалах для іноземних інвесторів. Ми можемо говорити про те, що Рівненщина є найбільш ефективною в затратах, або ж найбільш сприятливою територією для іноземного інвестування. Це засвідчено дійсно авторитетним журі, яке зібрав FDI magazinе для оцінки потенціалу і можливостей. У чому там можна було виділитись, застосувати якийсь креатив – у розділі «Найкраща стратегія із залучення іноземних інвестицій».

Агенція «ІнвестінРівне» лише в травні відзначатиме першу річницю свого існування. За цей час за її ініціативи в області проведено інвестиційний бізнес-форум, укладені угоди між рівненськими та закордонними бізнесменами. Руслан Свірський вважає, що для певнішого просування інвестиційних вкладів в економіку українських регіонів важливого значення набуло руйнування стереотипів щодо українців як неефективних господарників – адже досить часто вони доводять протилежне.

Руслан Свірський: «Ми вже отримали близько восьми запитів від іноземних інвесторів, і далі продовжуємо готувати для них інформацію про регіон. Інформаційний аспект дуже важливий, а вони досить часто ставлять такі запитання, відповіді на які ні українська статистика, ні експертна оцінка не можуть дати. Нам потрібно ще багато зробити в інфраструктурному плані, адже проблема логістики, доріг лишаються ключовими проблемами. Але зі входом Польщі, Чехії, Словаччини до Євросоюзу в них затрати на виробництво значно збільшились. Тому Україна як найближчий сусід виглядає досить привабливо для перенесення виробничих площ на її територію. І ми намагаємося, щоб це була територія Рівненщини. Найбільше цікавляться співпрацею німецькі підприємства, ми мали запити з Італії та Австрії. Цікавляться деревообробкою і машинобудуванням. Не нехтуємо і запитами, які стосуються організації складальних виробництв, кабельно-провідникової продукції. Зараз готуємося до інвестиційного форуму у Швейцарії».

Завдяки діяльності “ІнвестінРівне” нині у міської та обласної влади на Рівненщині з’явилося багато роботи щодо визначення основних пріоритетів і преференцій для інвесторів у регіоні, котрий стабільно посідає в Україні сумні друге-третє місця за рівнем безробіття.
XS
SM
MD
LG