Доступність посилання

ТОП новини

Східноєвропейські країни, за винятком Польщі, мало цікавляться вступом України до Євросоюзу.


Наталія Вікуліна /images/photo/Ukraine_map_EU.jpg Брюссель, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Східноєвропейські країни, за винятком Польщі, мало замислюються над потенційним вступом України до Євросоюзу й фактично не помічають зусиль Варшави щодо збільшення відносин між Києвом та Брюсселем. Такого висновку дійшов польський експерт Пьотр Кажміркевич, співавтор презентованої у Брюсселі книги про перспективи вступу до Євросоюзу України та Туреччини з погляду нових країн ЄС.

“Якщо казати “так” Туреччині, чому не казати “так” Україні?” – це популярне серед польських євродепутатів і урядовців гасло знайшло підтримку і в Чехії та Угорщині, каже експерт польського Інституту громадських справ Кажміркевич. За статистикою, і в старих, і в нових країнах Євросоюзу більше людей підтримують приєднання до ЄС України, ніж Туреччини. Однак питання про можливий вступ Києва до європейського клубу навіть не порушується в мас-медіа Чехії, Угорщини чи Словенії – такого висновку дійшов польський експерт. Виняток становить Польща, в пресі якої Туреччина посідає значно менше місця, ніж Україна, і населення якої підтримує вступ Києва до Євросоюзу:

“Коли дивишся на опитування громадської думки щодо ставлення до українців, то оцінки постійно покращуються. Багато людей у Польщі прихильно ставиться до іноземців і особливо українців, але є і багато тих, хто займає несприятливу позицію. Але якщо запитати людей, чи підтримують вони вступ держави України до Євросоюзу, майже 80 відсотків кажуть “так””.

Він називає Словенію другою східноєвропейською країною, яка підтримує вступ Києва до ЄС, однак і тут українці мають проблеми з іміджем. Словенці їх ототожнюють із злочинною діяльністю. Інший співавтор нової книги, директор чеського Інституту європейської політики Европеум Давід Краль повідомив радіо “Свобода”, що в Чехії не обговорюють можливий вступ Києва до Євросоюзу, хоча після Помаранчевої революції чеські мас-медіа почали більше цікавитися Україною:

“Досить цікаво, що міністерство закордонних справ Чехії визнає, що з різних причин Україна є для нас важливішою, ніж Туреччина. Тому що з Туреччиною ми не маємо природних зв''язків. Це правда, що наші відносини з цією країною розширюються, але не дуже активно. А з Україною в нас є одне питання, яке може відіграти дуже важливу роль – це доволі велика українська трудова міграція в Чеській республіці”.

Експерт Кажміркевич уважає, що центральноєвропейські держави, окрім Польщі, хотіли б бачити в Євросоюзі насамперед Хорватію, а також Сербію і Чорногорію. Водночас, за даними експерта, у нових країнах ЄС невеликі групи активістів почали кампанію протестів проти вступу Туреччини, однак ці люди не заперечують проти прийняття Києва до Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG