Доступність посилання

ТОП новини

Польща може мати проблеми із входженням до Шенґенської зони.


Єва Поштар Варшава, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Польща може запізнитися зі вступом до Шенґенської зони, спільного європейського простору, де відсутні митні кордони. Вступ нових країн ЄС до Шенґенського простору планується на другу половину наступного року. Але, на думку польських експертів, польські кордони ще не готові стати східним рубежем ЄС. Що це означатиме для самих поляків і усіх, хто перетинає польський кордон?

Через півтора року Польща разом із Угорщиною, Словаччиною, Чехією та іншими країнами-новачками ЄС має увійти до Шенґенської зони. Однак місцеві експерти вважають, що стан інфраструктури на польських кордонах не дозволить їй це зробити.

Як говорять фахівці, на яких посилається впливовий польський щоденник "Газета Виборча", перш за все Польщі бракує європейської електронної контрольної системи кордонів та прикордонних переходів, SIS. SIS - це гігантська база даних про розшукуваних людей та автомобілі. Ця система мала б вирішальний вплив на контроль руху людей і товарів через кордон ЄС. Саме відсутність цієї системи нагляду над потоком людей та товарів через кордони ЄС на думку експертів призведе до того, що сусідні, передусім німецькі прикордонники будуть надалі вести митний огляд на західньому кордоні Польщі.

Для громадян України найбільш суттєвою проблемою є візова політика Польщі після її входження до Шенґенської зони. Чи слід очікувати змін? На запитання РС відповідає голова парламентської Комісії внутрішних справ і адміністрації Марек Кухцінський (ПіС):

- Коли Польща увійде в інформаційну систему Шенген, тоді ми будемо змушені за існуючим законом ЄС, запровадити платні візи. До речі, це мали б бути досить дорогі візи - по кількадесять євро за візу. Ми хочемо знайти таку розв''язку, щоб принаймні для українців, що живуть у прикордонній зоні, це не були такі величезні витрати. Шукаємо розв''язки такої як дотепер, коли візи безкоштовні. Це для нас виклик і проблема. У зв''язку із тим, на мій погляд, Шенґенська система не увійде в дію у 2007 році. Можливо через два роки. Ми мусимо мати час, щоби знайти якусь розв''язку цієї проблеми, щоб кордон не став муром.

До пошуків вирішення візової проблеми поляки підключили і самих українців. Поки на рівні дипломатичного представництва України у Польщі, далі можливо, до обговорень підключиться відповідна комісія уже нової Верховної Ради України.
XS
SM
MD
LG