Доступність посилання

ТОП новини

Чи насувається білорусько-російська газова війна.


Василь Зілгалов Прага, 3 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Російський газовий монополіст "Газпром" запропонував "Білорусьтрансгазу" з 2007 року купувати газ за європейськими цінами. Така заява прозвучала на зустрічі керівників двох відомств у кінці минулого тижня і збурила експертів на прогноз можливої білорусько – російської газової війни.

Ініціатором нових цін на газ для Білорусь у 2007 році став "Газпром". Нинішня ціна газу для Мінська складає всього близько 47 доларів за тисячу кубічних метрів, що було своєрідним подарунком Олександру Лукашенку до президентських виборів у березні цього року. Згадаймо, як сказав про це російський президент Володимир Путін під час зустрічі з білоруським колегою в Сочі 15 грудня минулого року:

"Хочу підтвердити домовленість щодо стосунків між нашими фінансовими відомствами. Ви пам"ятаєте, ми вели мову про необхідність підтримати білоруських партнерів з метою виходу на ліпший баланс з енергоносіями. Росія підготувала необхідні документи і сподіваюсь , що до кінця цього року вони будуть схвалені". Якщо слова керівників "Газпрому" стануть реальністю, Білорусь платитиме у наступному році у 5 разів більше за тисячу кубічних метрів газу, аніж нині. Чому таке стає можливим? Деякі експерти кажуть, що Росія нібито хоче показати перед самітом Великої вісімки у Петербурзі цього літа свою прихильність до суто економічних розрахунків за енергоносії і спростувати твердження про її нібито політичний підхід до постачання газу сусідам. Чи це дійсно означає кінець дешевим цінам на газ для Мінська? Не всі у цьому переконані. Ось що думає Валерій Караблєвіч, аналітик з Мінського незалежного центру політичного аналізу:

"Якщо це стосується України, де нове керівництво намагається грати по якихось європейських правилах, то Лукашенку взагалі втрачати нічого. Він буде просто брати газ, котрий іде до Європи, якщо раптом Росія відмовиться постачати газ, - і всі проблеми будуть вирішені".

Хоча експерт радіо “Свобода” Ян Максим"юк має свою точку зору на нові підходи Росії до газового постачання білорусів:

"Москва недвозначно дає зрозуміти, що вона хоче взяти під контроль "Білорусьтрансгаз", державного оператора газотранспортної системи країни. Лукашенко, котрий пообіцяв у 2002 році заснувати авантюрне спільне білорусько-російське управління цією газотранспортною системою, забрав свої слова назад у 2004 році. Це викликало сердиту відповідь "Газпрому" , котрий навіть припинив на один день постачання газу до Білорусі."

Додамо лишень , що Росія тоді забрала білоруську частину магістрального газогону "Ямал –Європа" і землю під ним. Що ж станеться нині? Мінськ має дати відповідь на нові російські газові пропозиції до 30 квітня.
XS
SM
MD
LG