Доступність посилання

ТОП новини

Перерахунок голосів: чи доцільно, чи конституційно, чи реально?


Кирило Булкін /images/photo/guests_03_04_2006.jpg Гості: політологи Кость Бондаренко та Леонід Тупчієнко.

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 3 квітня 2006 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Тотальний перерахунок голосів: чи доцільно, чи конституційно, чи реально?”

Гостями студії є політологи Кость Бондаренко та Леонід Тупчієнко.

Вітаю вас, панове, і дякую за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам телефон студії: 490-29-05. Телефонуйте і ставте запитання нашим гостям!

Ну, а зараз переходимо до теми.

Активність сил, які зазнали поразки за результатами підрахунку голосів на парламентських виборах 2006-го року, зростає. Їхня вимога – це перерахунок голосів у масштабі всієї країни.

Цілком імовірно, що саме таке рішення завтра ухвалить Верховна Рада. Але чи відповідає таке рішення Конституції, і чи реально буде його виконати? Про це поговоримо з нашими гостями.

Першим запитанням хочу одразу з’ясувати ваше ставлення до потенційного перерахунку. Тож чи він потрібен? Кость Бондаренко

Я належу до тих, хто вважає, що потрібно перерахувати голоси. Не тому, що підозрюю, що там є такі численні фальсифікації, тотальні фальсифікації, а хотілося б, коли ми говоримо про те, що у нас все-таки перемагає демократія, щоб не було жодних сумнівів у демократичності і у прозорості виборчого процесу. Це головне.

І ще одне. Хотілося б просто згадати, коли у 2002 році перераховувалися голоси у США під час президентських виборів, тоді Білл Клінтон, чинний на той час президент, сказав фразу: “Американці висловилися, але треба перерахувати голоси, щоб зрозуміти, що вони сказали”.

У нашому випадку також українці висловили свою думку, але потрібно перерахувати голоси, щоб зрозуміти, що вони сказали.

Леонід Тупчієнко

Я теж за те, щоб перерахувати голоси, але тільки там, де є для цього законні підстави, а не тотальний перерахунок голосів, тому що тоді ставиться під сумнів легітимність взагалі цих виборів.

І ще одна підстава. Треба дивитися на виборчий процес у цілому. Це тільки по товаришу Сталіну виходило, що головне – це не те, хто голосує, а хто і як рахує, а в демократичних країнах (а ми прагнемо до цього) порядок такий: політичні інтереси з’ясовані, а тепер має бути перенесене все в площину правових відносин.

Отже, якщо є підстави, то звертайтеся до відповідного суду. Тому з цієї точки зору рішення ВР, мені здається, нелегітимне. Воно скоріше політичне...

Кирило Булкін

Воно ще не ухвалене, але подивимося.

Леонід Тупчієнко

Так, ймовірне.

Кость Бондаренко

Хочу зауважити, що вибори пройшли, можливо, найбільш демократично, як зараз багато хто із наших високих посадовців говорить, але в той же ж час найбільш неорганізовано за всю історію українських виборів.

Можна звернути увагу навіть на те, що не менше 10% не змогло просто фізично проголосувати, оскільки не були готові наші виборчі дільниці до такого напливу людей і до такого часу, який відводився на одне голосування.

Кирило Булкін

Але, можливо, певну частку відповідальності за це несуть і політичні партії, зокрема, і ті, які наполягають на перерахунку?

Леонід Тупчієнко

Тут повну несуть, повну. Чому? Тому що законом було передбачено вперше, що вони формують і дільничні виборчі комісії і тих спостерігачів.

Мені дуже сподобалася заява одного нашого політика, який пішов з посади керівника партії: “А якщо там були фальшування, то це значить, що погано працювали наші представники”. Ви знаєте, кого я маю на увазі.

До речі, ми цього аспекту, Костю, не торкалися, а йдеться про те, яку відповідальність несуть партії, що було це фальшування. Я вже кинув докір ЦВК, всім її структурам зверху донизу, що непрофесіоналізм – це однозначно. Влада неготова однозначно! Але ще ж і партії неготові були. Давайте приймемо на себе, що вони ще молоді, незрілі, не знали, що це таке, але факт залишається фактом.

Кирило Булкін

Насамкінець я хочу замкнути коло і дізнатися ваш прогноз щодо перебігу завтрашнього розгляду цього питання у Верховній Раді. Чи ухвалять рішення про перерахунок голосів депутати, і чи буде воно виконане?

Кость Бондаренко

Як завжди, я думаю, депутати приймуть компромісне рішення, яке мало до чого призведе. Тобто, це перерахунок, але по окремих округах. Тотального перерахунку навряд чи вдасться добитися.

Леонід Тупчієнко

Я тут хотів би сказати, Костю, трошки інше. Завтра останнє засідання ВР, легітимне таке. Їм буде про що говорити. Буде крик, буде ґвалт, але, як це вже й прийнято (я Вашу фразу приймаю), ВР не прийме ніякого рішення, бо їм треба виставити люстро, щоб депутати, ті, які залишилися, і ті, які йдуть, подивилися самі собі в очі. Мені здається, що це буде дуже серйозне випробування їхньої совісті.

Кость Бондаренко

Я тільки хотів би сказати невелику репліку, що вже керівництво парламенту сказало про те, що воно розглядає питання про продовження повноважень...

Леонід Тупчієнко

Оце ж з цієї серії. От!

Кирило Булкін

Наш час, на жаль, добігає кінця. Мені залишається лише нагадати, що нашу тему “Тотальний перерахунок голосів: чи доцільно, чи конституційно, чи реально?” обговорювали ведучий Кирило Булкін і гості програми: політолог Кость Бондаренко та політолог Леонід Тупчієнко.

Дякую вам, панове, за участь у розмові!

Дякую всім, хто нам телефонував і просто слухав!

Наші програми тривають. Далі на вас чекає “Свобода сьогодні”.

Говорить радіо “Свобода”!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG