Доступність посилання

ТОП новини

У найближчі роки Україна не отримає перспективу членства в Євросоюзі, - вважає брюссельський експерт.


Наталія Вікуліна /images/photo/EU_flag.jpg Після демократичних виборів Європа не може заперечувати європейські перспективи України, але в найближчі роки Брюссель не визнає Київ як потенційного члена Євросоюзу. Так вважає один із провідних брюссельських дослідників, експерт Центру європейських політичних досліджень Маріус Валь. Про те, які проблеми заважають Брюсселю підтримати європейські устремління Києва, він розповів в інтерв’ю радіо “Свобода”.

Україна провела перші в СНД по-справжньому демократичні вибори, вважає Маріус Валь. На його думку, якби вибори пройшли погано, тоді можна було б виключити Україну з європейських перспектив, але нині європейські лідери не можуть цього зробити. Водночас експерт Центру європейських політичних досліджень вказує на несприятливий політичний настрій у Європі щодо можливого вступу Києва до Євросоюзу.

Приміром, нещодавно в Римі лідери правоцентристських партій Європи заявили, що Європі слід визначитися з її кордонами, і що Євросоюзові слід обмежити прийом нових членів. Про це на зустрічі говорили Ніколя Саркозі, потенційний кандидат у президенти Франції, і канцлер Австрії Вольфганг Шюссель. До того ж деякі європейські лідери вважають, що Брюсселю не слід надавати членство в Євросоюзі для України і Туреччини, а замість цього запропонувати їм привілейоване партнерство. Говорить експерт Маріус Валь:

“Настрій у Євросоюзі нині такий, що я не думаю, що незабаром Україна отримає перспективу членства. Але, скажімо, у майбутньому те, як було проведено вибори, зміцнить досягнення України. Тобто, попереду ще довгий шлях, вибори були тільки однією з багатьох речей, які слід зробити”, - сказав Маріус Валь.

Жодних побоювань у брюссельського експерта не викликає майбутній склад урядової коаліції, навіть якщо в альянс з Нашою Україною увійде Партія Регіонів. На думку Маріуса Валя, яким би не був майбутній український уряд, це не призведе до погіршення стосунків з ЄС.

“Люди надто наголошують, що Янукович є проросійським, а Ющенко – антиросійським. Я думаю, що вони більш близькі один до одного, так само і Тимошенко у питаннях зовнішньої політики. Я не думаю, що різниця така вже велика. Тобто, різниця є, але коаліція не обов''язково має стати проблемою", - наголосив брюссельський дослідник.
XS
SM
MD
LG