Доступність посилання

ТОП новини

Бережіться мін – перший міжнародний день ООН.


Михайло Мигалисько /images/photo/mine.jpg Україна досі немає національної програми ліквідації протипіхотних мін, які були розсіяні ще під час Другої світової війни на українській території – заявив у Києві представник ООН в Україні Франціс О’Доннелл. За його словами ці «міни по сьогодні є великою загрозою для безпеки, здоров’я і життя українського населення». З цією заявою О’Доннелл виступив напередодні сьогоднішнього відзначення державами – учасницями ООН першого Міжнародного дня подолання загрози мін у світі. Проблеми мін це міжнародна проблема – зауважують представники ООН

Немає офіційних даних, скільки людей постраждало в Україні внаслідок вибуху мін. Однак, громадські організації вказують на те, що понад 80 тисяч осіб стали жертвою цих снарядів. Крім арсеналів Другої світової війни, Україна успадкувала з часів Радянського Союзу понад 6,5 мільйонів мін. Велику кількість уже ліквідували, однак, представники збройних сил перестерігають, що накопичені і неадекватно утримувані арсенали не утилізованих мін та інших боєприпасів стають загрозою для місцевого населення.

Згідно з даними ООН, кожного року майже 20 тисяч осіб вмирають або зазнають тяжких поранень внаслідок протипіхотних та протитанкових мін, які залишилися на полях конфліктів у вісімдесяти країнах світу. Найбільше жертв заміновані поля викликають в Афганістані, де збройні конфлікти точаться уже понад тридцять років. Кожного місяця на афганській території від 70 до 100 осіб стають жертвою мін. Тисячі експертів із знешкодження боєприпасів та численні громадські організації за співпраці з афганською владою та за підтримки ООН співдіють в рамках «Афганської програми нового початку».

«Ми відзначаємо Міжнародний день подолання загрози мін. Ми в зоні Дег Сабз – це квартал Кабула. Ми знищили 368 протипіхотних мін», - сказав Радіо Свобода Фаред Гамайоон - представник в Афганістані добродійної організації «ГАЛО Траст», яка допомагає місцевій владі ліквідувати арсенали мін та боєприпасів. Після Афганістану, Камбоджа та Колумбія входять до групи країн, населення яких перебуває під найбільшою загрозою мін залишених після численних конфліктів. За даними ООН, необхідними є і заходи по ліквідації арсеналів мін в Боснії - Герцеговині, Судані, Ефіопії. Крім України, на пострадянському просторі проблеми з ліквідацією мін існують зокрема в Узбекистані і Таджикистані. Згідно з документом ООН, російські війська ще минулого року закладали міни навколо своїх об’єктів на території Чечні. Однак, посол Росії в ООН Андрей Денісов, категорично заперечив ці твердження і обвинуватив чеченських повстанців у мінуванні території. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан повідомив, що світ може позбутися мін набагато раніше ніж це досі прогнозували. Поки що, 141 країна приєдналася до Оттавської міжнародної конвенції про заборону використання протипіхотних мін, яку було підписано ще 1997 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG