Доступність посилання

ТОП новини

П’ята масова акція протесту у Франції.


Тарас Марусик /images/photo/France_demonstration.jpg Київ, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Франції - п’ята масова акція за останні два місяці. За даними профспілок, які організували демонстрації у різних французьких містах, на вулиці вийшли близько трьох мільйонів осіб, з них приблизно 700 тисяч у Парижі. Незважаючи на звернення президента Франції Жака Ширака до народу в п’ятницю ввечері, яким він спробував знайти компроміс, масових протестів уникнути не вдалося.

Французька вулиця знову вирує:

Найбільше протестувальників у столиці. Близько 700 тисяч людей вирушили після обіду від площі Республіки до площі Італії. Другим після Парижа йде Марсель з 250 тисячами, за ним – Бордо (понад 100 тисяч), Нант і Ґренобль (менше 100 тисячі осіб):

“Маю враження, що людей стільки ж, ба навіть більше, як минулого разу”.

Різні французькі видання наголошують на тому, що акції набрали приблизно такого ж розмаху, як і 28 березня, але страйкарів цього разу менше, майже не паралізований транспорт. Найбільше, як і раніше, страйк охоплює університети, ліцеї і колежі. Наприклад, ліцей “Бельв’ю” в Тулузі знову заблокований барикадою, яку спорудили біля головного входу. При цьому ліцеїсти виловлювалися не вельми лагідно про президента: “Він нас має за кретинів”. У Сорбоні, паризькому університеті, на факультеті “Жюсьє” студенти голосуванням вирішили заблокувати факультет у вівторок і в середу.

Нові протести почалися після того, як у п’ятницю Жак Ширак вирішив все ж таки підписати суперечливий закон про рівність можливостей, стаття 8 якого передбачає запровадження контракту першого працевлаштування. Нового протистояння на вулицях важко було уникнути. Щоправда, президент зобов’язав уряд зробити дві поправки в законі: зменшити випробувальний термін до 1 року і мотивувати розірвання контракту. При цьому керівник Жак Ширак висловив ще одну вимогу – не укладати жодного контракту до запровадження цих поправок.

Один відомий правий політик зіронізував з цього приводу: “Уперше маємо справу з тим, що президент підписує закон і відразу вимагає його не виконувати”.

Не можуть зрозуміти цього і прості французи: “Чи контракт першого працевлаштування скасований? Його застосовують чи ні? Незрозуміло. І невідомо сьогодні, хто співрозмовник – уряд чи депутати”.

Ще один голос вулиці: “Треба відкликати цей безглуздий закон, і все. І тоді можуть бути дискусії”.

Французькі видання пишуть, що сьогодні ініціатива перейшла від уряду до парламентської більшости, оскільки поправки до закону будуть узгоджувати керівники пропрезидентської більшости в Національній Асамблеї і Сенаті разом з представниками профспілок. Президентську партію очолює друга людина в уряді, міністр внутрішніх справ Ніколя Саркозі. Очевидно, щоб урівноважити можливий конфлікт у правиці, Жак Ширак у своєму зверненні за п’ятницю зазначив, що поправки повинні ухвалюватися “у повній згоді з прем’єр-міністром”.
XS
SM
MD
LG