Доступність посилання

ТОП новини

Місцеві депутати більше не недоторканні.


Тетяна Ярмощук /images/photo/VR_knopka_hand.jpg Київ, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Верховна Рада скасувала недоторканність депутатів місцевих рад. За ухвалення законопроекту “Про внесення змін до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” проголосували 296 депутатів при необхідних 226.

Останнє планове засіданні Верховної Ради четвертого скликання і депутатів місцевих рівнів перевели до касти доторканних. За ухвалення відповідного законопроекту віддали голоси 296 народних обранців.

Найменше голосів дала Партія регіонів. Зняти недоторканності зі свої молодших колег зголосився лише один регіонал. По два голоси дали СДПУ(о) та партії “Відродження ”.

Тож, відтепер кримінальну справу проти депутата місцевої ради може порушити генеральний прокурор чи його заступник, прокурор Криму, області, Києва або Севастополя, у межах їхніх повноважень. Прокурор, який порушив справу проти депутата, не пізніше наступного дня зобов’язаний сповістити про це місцеву раду.

Самі ж депутати місцевих рівнів, відміну недоторканності сприймають позитивно, принаймні у телефонних розмовах.

Депутат Харківської міської ради, член партії “Відродження” Михайло Пилипчик:

“Дуже багато є і було прикладів, коли, на жаль, шановні депутати всіх рівнів ховалися за недоторканністю і під різними приводами знаходили можливість не відповідати за вчинки, які вони протягом багатьох років коїли не на благо нашого народу”.

Задоволена рішенням парламенту і депутатка Львівської міської ради, представниця УНП Віра Лясковська:

“Сприймаю на “Ура!”. Я дуже задоволені і вважаю, що це дуже правильне рішення. Ми знаємо, скільки навіть із Львівщини людей потрапили у певні блоки для того, щоб втекти і заховатися від закону. Ми ж це знаємо. Знаємо де наш Сало, знаємо й інших депутатів. Томі Слава Богу. Я тішуся, і нехай несуть відповідальність за те, що вони собі дозволяли”.

Недоторканними депутати місцевих рівнів стали 8 вересня минулого року. Тоді Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект. Президент Віктор Ющенко не раз заявляв, що проти цієї недоторканності. Однак через місяць після ухвалення законопроекту парламентом підписав його. А через два днів звернувся до Конституційного Суду, аби встановити конституційність закону.
XS
SM
MD
LG