Доступність посилання

ТОП новини

Чи виконують профспілки свої функції?


Тетяна Ярмощук Київ, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні відбуватиметься п’ятий з’їзд Федерації профспілок України. Голова ФПУ Олександр Юркін має відзвітувати про роботу Федерації за чотири останні роки роботи і повідомити про плани на п’ять майбутніх років.

Контроль за дотриманням законодавства щодо створення гідних умов праці на підприємствах, охорона праці та забезпечення техніки безпеки. Надання членам профспілок безкоштовної юридичної допомоги, організація оздоровлення дітей та підлітків. Такі обов’язки профспілок записані у Кодексі Законів про працю України.

Чи виконують професійні спілки, зокрема, які входять до Федерації профспілок України свої функції? Голова профспілки Національної Академії Наук України, яка у 1991 році вийшла з Федерації, Анатолій Широков зазначає, намагаються, але проблем вистачає:

“Якби було усе так добре, то ФПУ і була б таким монолітним об’єднанням, який вона була до 91 року. Тобто, проблеми є. Але, щоб виконувати усе ідеально – такого в нашому світі немає. Але ми ж не можемо сказати, що фепеушні профспілки – це вороги трудового народу. Вони намагаються, безумовно”.

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець каже, що сьогодні державні профспілки не можуть захищати ні прав найманих працівників, ні виконувати приписи Міжнародної конвенції праці:

“Федерація прав людина після розпору Радянського Союзу унаслідувала майна на суму 3,8 мільярдів доларів. Більша частина цього майна розпродана та розкрадена. А частина цього майна залишається у розпорядженні Федерації профспілок України. І близько 90 % фінансів у касу йде від користуванням майном і лише 10% від членських внесків. Це більш ніж критична межа. У світовій практиці допускають, щоб до 30% коштів надходило від господарської діяльності, і не менше 70 від членських внесків”.

Наразі до Федерації входять більше 40 всеукраїнських профспілок. Наряду з ними працюють і близько 50 альтернативних, чи незалежних профспілок.
XS
SM
MD
LG