Доступність посилання

ТОП новини

У Криму поширюється рух замозахоплення землі репатріантами.


Володимир Притула Сімферополь, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму поширюється рух захоплення земельних ділянок репатріантами, які називають це самоповерненням землі. Сьогодні зранку кількість самовільних поселень кримських татар лише у Сімферополі сягнула 20. Репатріанти стверджують, що стомилися чекати вирішення земельних проблем, тоді як корумповані чиновники розпродують цінну кримську землю.

(Лунають звуки пилки) - На одному із земельних масивів на околиці Сімферополя, де поселилася група кримських татар, уже завезені деякі будівельні матеріали і чути звуки сокир та пилок – тут кипить робота з облаштування. Дехто зводить тимчасові будиночки, дехто рубає дрова для приготування їжі. Люди кажуть, що прийли сюди назавжди, але підштовхнула до такого радикального кроку гостра потреба у житлі і байдужість корумпованої місцевої влади.

Один з учасників акції самоповернення – Руслан – продовжує: “Чекати від держави квартиру – це, по-моєму, даремно, оскільки зараз нічого не будується. А так зробимо хоч щось своїми силами, а то діти ростуть, по дві, по три сім’ї живемо в квартирах...”.

Подібні самовільні поселення в останні кілька днів з”явилися в усіх кінцях міста. Місцева влада паралізована, старий мер Сімферополя, не помічений раніше у симпатіях до репатріантів, складає повноваження, а нового сімферопольці так і не обрали. Республіканській владі теж не до того – її очільники переймаються перерахунком голосів на виборах. У міліції ж кажуть, що чинне законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за захоплення землі і цю проблему має вирішувати насамперед місцева влада.

Тим часом місцеві проросійські козаки заявили, що готові силою звільнити захоплені кримськими татарами ділянки кримської землі. Від протистояння врятувало лише те, що до акцій кримських татар у багатьох місцях приєдналися представники слов’янського населення. На трьох “галявинах протесту”, як їх називає місцева преса, кримські татари і слов’яни вже домовилися поділити землю, відвойовану у влади, за принципом 50 на 50.

А на центральному майдані Сімферополя уже тиждень стоїть кілька десятків наметів репатріантів. (грає барабан) Сьогодні тут маленький концерт на підтримку півтори сотні активістів, які щодня тут чергують. Одна з них – Гульнара – каже, що на землю претендує близько 8 тисяч родин репатріантів, інтереси яких були знехтувані владою. Вони делегували своїх представників на майдан і тепер чекають відповіді від влади. Каже Гульнара-ханум: “Наш народ вирішив пікетувати так, щоб уже все було конкретним. Щоб нам дали конкретні відповіді на всі наші запитання, які стосуються земельних ділянок, тому що багато людей справді без житла”, - сказала одна з участниць акції протесту кримських татар.

На фото: Наметове містечко репатріантів на центральному майдані Сімферополя.
XS
SM
MD
LG