Доступність посилання

ТОП новини

Німці розробляють нову енергетичну концепцію, але падіння цін на електроенергію та газ не передбачається.


Надія Кандиба Німеччина, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Україна та Росія посварилися за ціну на газ, Німеччина зробила для себе відповідні висновки. Цими днями в Берліні у відомстві канцлера відбувся так званий “енергетичний саміт”. Його учасники - а це представники міністерств, керівники енергетичних компаній, науковці, - розпочали розробляти нову енергетичну концепцію. Вона діятиме до 2020-го року.

Про те, наскільки серйозно в Німеччині сприйняли українсько-російську газову суперечку, свідчить той факт, що вперше, починаючи від 1980-го року, в цій країні знову взялися за вироблення енергетичної концепції. Підбиваючи підсумки першого раунду переговорів між представниками уряду та енергетичної галузі, канцлер Німеччини Анґела Меркель сказала:

“Під час нашої першої великої дискусії всі погодилися, що необхідно зменшити залежність від енергетичного імпорту і запобігти подальшому зростанню цін на газ та струм”.

Якихось конкретних пропозицій стосовно того, як саме можна було б зменшити залежність від енергоімпорту, поки що не пролунало. Другий раунд переговорів має відбутися восени. Нову енергетичну концепцію Німеччини планується розробити до кінця наступного року. Нині ж великі енергетичні концерни лише заявили, що готові інвестувати в галузь упродовж наступного десятиліття 70 мільярдів євро. Привертає увагу той факт, що більше половини цієї суми, а саме - 40 мільярдів, передбачається витратити на вдосконалення систем, які дозволяють використовувати відновлювальні види енергії. Водночас експерти сумніваються в тому, що в майбутньому справді вдасться домогтися зниження цін на струм та газ. Від надмірних очікувань застеріг і німецький міністр охорони довкілля Зіґмар Ґабріель:

“На мою думку, максимальне, що ми можемо зробити, це запобігти подальшому зростанню цін. А домогтися цього можна завдяки ефективнішому використанню енергії”.

На розробку енергозберігаючих технологій з федерального бюджету в майбутньому планується виділити два мільярди євро. На думку оглядачів, такі технології могли б стати справжнім експортним бестселлером Німеччини. Тим більше, що нині в усьому світі спостерігається зростання попиту на енергоносії, що й призводить до їхнього подорожчання. На цьому тлі низка консервативних німецьких політиків вимагає переглянути рішення про відімкнення атомних електростанцій. Згідно з угодою, підписаною свого часу між колишнім “червоно-зеленим” урядом та енергетичними концернами, остання німецька АЕС має бути від”єднана від мережі 2020-го року.
XS
SM
MD
LG