Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки Життя”: Комп’ютер – розкіш чи засіб існування?


/images/photo/2045_small.jpg Київ, 5 квітня 2006 року. Хитрі машинки дуже стрімко і майже непомітно увійшли до нашого з вами побуту. Але чи всі українці знають чим відрізняється принтер від монітора? Адже порівняно з розвиненими країнами, Україна за рівнем комп’ютеризації плентається у хвості. Які для того об’єктивні причини? Ми вирішили дослідити у Звуках Життя "Комп’ютер – розкіш чи засіб існування? " з Микитою Моісеєвим.

Україна має унікальні шанси бути передовою комп’ютерною державою, або, точніше сказати, "мала". Бо саме тут було зроблено першу в СРСР та континентальній Європі цифрову електронну обчислювальну машину та розроблено теорію цифрових автоматів. Щоправда, це відбувалося понад півстоліття тому, і наразі ніякого практичного змісту людям не дало - комп’ютери завозяться з-за кордону. Чому так сталося що комп’ютери не випускають тут - пояснює ветеран-кібернетик, академік Борис Малиновський.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Напевно, важко знати людину, яка б не читала в дитинстві романи про піратів. Морські розбійники, на кшталт героїв “Острова скарбів” Джоні Сільвера та БІллі БОнса, наводять жах на мореплавців і зараз. Але справжнім “піратам 21-го століття” грабувати кораблі не треба, значно більшу поживу вони мають у комп’ютерному бізнесі. В Україні таких умільців теж вистачає, а справжнім клондайком “неліцензійки” є столичний ринок Петрівка, де побувала Леся Штогрин.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Життя пересічного американця неможливо уявити без компьютера - стверджує кореспондет Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. І це природньо, бо вже у вісімдесят другому журнал Тайм присудив звання "Людина Року" - персональному компьютеру! До речі, саме Сполучені Штати очолюють десятку найкомпьютеризованіших країн світу. Далі у цьому списку ідуть Сигнапуп та Данія а десяте місце посідає Великобританія. Україною там, як-то кажуть, і не пахне. Поза тим, Америка поперед планети усієї - продовжує Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Те, що “НЕ такий страшний комп’ютер, як здається” доводить на своєму прикладі останній командир Української повстанської армії Василь Кук. Він міг би, напевно, претендувати на занесення до книги рекордів Гіннеса, як один із “найстарших користувачів комп’ютера”. Пану Василеві - ДЕВ”ЯНОСТО ТРИ, але електронною “машиною” він оволодів лише п’ять років тому і без особливих проблем. Якщо справді прагнеш бути з комп’ютером “на ти”, перебори свої слабкості та стереотипи, - радить користувачам-початківцям психолог Людмила Матвієць. Щоб стати “просунутим юзером”, треба СПРОСТУВАТИ в собі слова класика про те, що “Всі ми ледачі та НЕдопитливі”. А на це здатна і дитина, і пенсіонер.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG