Доступність посилання

ТОП новини

США не вірять у фальсифікацію виборів в Україні.


Сергій Куделя Вашингтон, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сполучені Штати не мають доказів фальсифікацій під час парламентських виборів в Україні, а тому не ставлять під сумнів їхній офіційний результат. Про це заявила директор українського відділу Державного Департаменту США Карен Стюарт під час виступу на конференції у Вашингтоні, організованій Американською Зовнішньполітичною Радою (American Foreign Policy Council). Стюарт також відзначила, що американський уряд чекає на формування нового коаліційного уряду в Україні і не віддає перевагу жодному з можливих варіантів складу правлячої коаліції. Водночас, інші учасники конференції, зокрема посол України в США Олег Шамшур та американський експерт Адріан Каратницький, переконані, що наступний уряд буде сформований “помаранчевими” політичними силами.

Не зважаючи на поразку пропрезидентської партії “Наша Україна”, представниця Державного Департаменту США Карен Стюарт сприймає вибори в Україні як свідчення перемоги ідеалів “помаранчевої революції”. Адже головною вимогою Майдану було проведення чесних та вільних виборів, якими, на думку офіційного Вашингтона, і були останні вибори до українського парламенту. Водночас, Карен Стюарт каже, що не знає про якісь спроби фальсифікувати результати виборів:

“Ми не бачили жодних свідчень, які б вказували на спроби маніпулювати підрахунком голосів. Безперечно, на окремих дільницях могли відбутися порушення і це можна буде довести у суді. Оркім того ми маємо інформацію, що на місцевих виборах було більше порушень ніж на парлманетських. Але головне, це те, що в нас немає підстав ставити під сумнів остаточний результат виборів.”

Низький результат про-президентського блоку “Наша Україна” Керен Стюарт, як і посол України в США Олег Шамшур, пояснюють невдалим веденням передвиборчої кампанії його лідерами. Однак, на думку експерта Адріана Каратницького, головним результатом виборів стало здобуття більшості мандатів силами, які були разом на Майдані під час “помаранчевої революції.” Тому, він не прогнозує конфліктів у новому уряді:

“На мою думку, існують достатньо підстав очікувати, що уряд проводитиме передбачувану та стабільну політику. Отже, завдяки помаранчевій більшості Юлія Тимошенко очолюватиме уряд, хтось від Нашої України очолюватиме парламент, і можливо Мороз буде лідером парламентської більшості.”

Іншою передумовою політичною стабільності Адріан Каратницький уважає дедалі більша поміркованість Партії Регіонів, політику якої буде визначати, за його словами, конструктивна група Ріната Ахметова. Серед перших рішень нового парламенту Каратницький очікує на перегляд російсько-українських газових домовленостей: “Більшість у новому українському парламенті буде виступати за позбавлення РосУкрЕнерго прав на посередництво у постачанні енергоресурсів в Україну. Це викликає відразу як в Ахметова, так і в Тимошенко. І лише меньшість депутатів у “Нашій Україні” підтримують такого посередника.”

Водночас, представниця американського Держдепу Карен Стюарт наголосила, що США сподіваються на посилення новим урядом боротьби із корупцією. І, за її словами, пріорітетними у фінансуванні Сполученими Штатами будуть анти-корупційні проекти в Україні.
XS
SM
MD
LG