Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Криму можуть визнати недійсними.


Володимир Притула Сімферополь, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Вибори до Верховної Ради Криму можуть визнати такими, що не відбулися. Уже зараз цього вимагають низка політичних сил півострова, заявляючи, що Виборча комісія АРК уже на тиждень затримала оприлюднення результатів голосування.

Уже минув тиждень, як у Криму вибіг термін оприлюднення результатів виборів до Верховної Ради автономії, а Виборчком АРК ще не закінчив прийом виборчих документів. Сьогодні сюди надійшли ще кілька протоколів, але один – із Феодосійської територіальної комісії через неточності довелося завернути. Завтра У Виборчкомі Криму планують прийняти останні три протоколи. Голова Виборчої комісії автономії Олексій Кондратенко пояснює: “З чим були пов’язані затримки? Затримки відбулися через те, що низка міських і районних тервиборчкомів на окремих виборчих дільницях проводили повторний перерахунок голосів”.

Однак, представники низки політичних сил автономії уже заявляють, що така затримка вплине на легітимність нового місцевого парламенту. Лідер кримського Блоку Юлії Тимошенко Андрій Сенченко каже, що це одне із багатьох суттєвих порушень, допущених на виборах депутатів Верховної Ради АРК: “Я б сказав так, що це одна з багатьох підстав визнати вибори нечинними. Просто ігнорувалися всі інші підстави. Наприклад, те, що виборчий блок “За Януковича!” не є суб’єктом виборчого процесу, бо був створений з порушенням закону. Ще одне порушення пов’язане з тим, що цей блок неправильно записали у бюлетенях. Потім була тотальна фальсифікація та ігнорування прав виборців під час голосування, потім – під час підрахунку голосів, потім під час оформлення виборчих документів, а остання фаза – це коли вже пройшли усі терміни підведення підсумків ”.

Поки що не відомо, які ще політичні сили, окрім БЮТ і, можливо, соціалістів, вимагатимуть скасування результатів виборів до кримського парламенту, але факт залишається – Виборча комісія АРК значно перевищила визначені законом терміни підрахунку. Втім, її голова Олексій Кондратенко переконаний, що це не стане підставою для скасування результатів виборів, оскільки саме ці партії і блоки, зокрема, БЮТ та СПУ вимагали перерахування бюлетенів, яке, за словами керівника кримського Виборчкому, нічого не дало. Олексій Кондратенко: “І повторний підрахунок підтвердив, що немає масових, системних порушень та якихось зловживань під час проведення голосування і підрахунку голосів”.

Втім, за стінами Верховної Ради Криму і розташованої тут же Виборчої комісії АРК, цим словам не вірять. Тут і далі стоять майже 200-і наметів представників 16 партій і блоків. Тут і далі вирують пристрасті, тривають мітинги та звучать революційні пісні: “Врагу нє здайотся наш гордий “Варяг”!...”. Виборчий процес в Криму ще не завершений...

На фото: голова Виборчої комісії АРК Олексій Кондратенко.
XS
SM
MD
LG