Доступність посилання

ТОП новини

Віденські збори європейських мусульман про їх європейське майбутнє


Василь Зілгалов Прага, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Відні відкривається 3-денна конференція релігійних лідерів європейських мусульман. Разом тут зібралося близько 130 імамів із 40 країн. Ці збори відбуваються за сприяння президента Європейської комісії Хосе Мануеля Барроузо і канцлера Австрії Вольфґанґа Шюсселя, країна якого головує нині у ЄС.

Головна тема порядку денного конференції європейських імамів у Відні – шляхи інтеграції мусульманської спільноти в європейське життя і можливості збереження ісламської ідентичності європейських мусульман. Карла Аміна Багаджаті, речниця Ісламської спільноти Австрії, повідомила радіо “Свобода” наступне:

"Головуватиме на відкритті конференції у п’ятницю Президент Європейської Комісії Хосе Мануель Барроузо. Ми очікуємо тут канцлера Австрії пана Вольфґанґа Шюсселя, міністра закордонних справ країни пані Урсулу Пласснік, президента парламенту Австрії пана Андреаса Коля, і ми будемо раді присутності тут Єврокомісара з питань зовнішньої політики ЄС пані Беніти Ферреро-Вальднер".

Мусульманська спільнота Європи змушена розглядати проблеми самоідентифікації саме тепер, у зв''язку із загостренням проблем іммігрантів у країнах ЄС, коли крайні праві сили на зразок британської Національної Партії чи австрійської Партії Свободи засуджують імміграцію в країнах Європи і наявність мусульман тут, зокрема.

Атаки мусульманських екстремістів на кшталт убивства у 2004 році голландського кінорежисера Тео Ван Ґоґа чи бомбові атаки в Мадриді і Лондоні впродовж 2004 та 2005 років – все це сприяє силам, котрі хочуть ізоляції європейських мусульман. Підлили олії у цей вогонь і "веселі малюнки" на пророка Магомета, котрі першою вмістила нещодавно данська газета.

Згадана вже Карла Аміна Багаджаті вважає, що ці події змушують мусульман континенту шукати шляхи демократичного вирішення їхніх проблем:

"Мусульмани, чи живуть вони у Великій Британії, чи в Іспанії, чи в Росії, поділяють однакові почуття, що ми є частиною Європи і ми бажаємо, щоб нас розглядали часткою Європи, а також хочемо позбутися всіх цих непорозумінь щодо мусульман. Ми бажаємо продемонструвати, що мусульмани заслуговують жити згідно зі своєю релігією і що це поєднується з відчуттям частини Європи, відчуттям узгодженості з цінностями демократії, багатоманітності, людських прав і ролі держави".

На запитання радіо “Свобода” до учасника віденської конференції, імама з Великої Британії Абдуладжаліла Саджіда про те, чи він переконаний, що європейські імами і мулли справді будують мости порозуміння між мусульманами і християнами, чи це реальніше робити за межами Європи, у їхніх головних місцях поклоніння, той відповів:

"Я хочу навести вам мій власний приклад. Я розпочав цю працю зведення мостів між мусульманами і різними віруючими - юдеями, християнами - сорок років тому. Ми всі потребуємо жити у мирі. Мир і співіснування не приходить після розмов. Це можливе на практиці, це стане можливим після нашого сприйняття одним одного, коли ми визнаємо наші відмінності і сприймемо ці відмінності та цінності й відчуватимемо нашу людяність разом. Коли ми прийдемо до взаємоповаги, нашої людяності, я думаю, що це спільне почуття переважатиме і взаємоповага прийде, а твердий закон держави, сила закону буде найвищим".

Нагадаю, що ця конференція європейських мусульманських лідерів триватиме у австрійській столиці впродовж трьох найближчих днів.
XS
SM
MD
LG