Доступність посилання

ТОП новини

Екслюзивне інтерв’ю з Послом Словаччини Урбаном Русаком.


Богдана Костюк Київ, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Проголошення євроінтеграції, а пізніше і вступ до Євросоюзу коштувало Словаччині зміни багатьох норм внутрішнього законодавства, засвоєння нових стандартів в економіці тощо. І, як стверджує Посол Словаччини в Україні Урбан Руснак, процеси переходу до європейських норм і стандартів тривають досі. Наша кореспондентка Богдана Костюк розпитала словацького дипломата, чи згодна офіційна Братислава поділитися своїм євроінтеграційним досвідом з Україною.

Б. Костюк: Пане Посол, які кроки здійснила Словаччина, і які кроки має здійснити Україна на своєму євроінтеграційному шляху?

У. Руснак: Зазначу, що нинішня Україна повинна усвідомити, що їй треба розв’язати комплекс завдань і проблем, які вкладено у поняття “європейська інтеграція”. Чимало українців – представників різних соціальних прошарків, різних регіонів – лише починають думати, в якому світі вони живуть тепер і в якому світі житимуть за кілька років. Тобто, в Україні треба здійснити такі кроки, як приведення національного законодавства до ЄС-івських стандартів і норм, переведення народного господарства до стандартів, за яким працюють економічні комплекси держав – членів Євросоюзу. Не менш важливо розбудувати демократичну систему суспільного контролю над діяльністю органів влади різних рівнів, звільнити місцеві громади від імовірного тиску і центру, і своїх чиновників. Словаччина здійснювала ці кроки упродовж кількох років, і то був нелегкий процес, який зачепив або ж змінив життя усього суспільства і цілої державної машини влади. Так, чимало наших владоможців опинилися поза процесами євроінтеграції, оскільки не змогли переламати власну психологію. Приватизація, розбудова приватного бізнес- і фінансового сектору, переорієнтація економічних об’єктів – все це змінило долі тисяч і тисяч словаків. Ми і досі вживаємось у Європейський Союз, дехто у Словаччині досі вчиться по-новому жити, працювати. Тобто, шукає свого місця у новому світі.

Б. Костюк: Пане Руснак, якою Ви бачите співпрацю між Словаччиною та Україною?

У. Руснак: Ми будемо ділитися з українськими владоможцями, політиками, бізнесменами, громадськими організаціями своїм євроінтеграційним досвідом. Це по-перше. По-друге, ми продовжуємо поглиблювати співпрацю між Києвом і Братиславою в економічній галузі, адже представники ділових кіл наших двох країн зацікавлені у співпраці. Тож і словацькі, й українські законодавці мають подбати про поліпшення умов співробітництва поміж нашими державами. Зазначу, що Словаччина – одна з найпривабливіших в інвестиційному плані європейських держав, і одне із завдань нашого Посольства – інформувати потенційних інвесторів про словацький інвестиційний ринок, про особливості ведення бізнесу у нашій країні. Крім того, ми відчинили двері для українських студентів, науковців, митців для навчання у Словаччині; цьому сприяють, серед іншого, і спеціальні стипендії та гранти Вишеградського Фонду, одним із засновників якого була Словаччина. А ще не забуваймо, що вже вступила у дію наша спеціальна програма - “Пропозиції до співробітництва для України”.
XS
SM
MD
LG