Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде Лукашенко персоною нон-ґрата в Європі і Україні?


Мар’яна Драч Київ, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський парламент закликав уряди Євросоюзу не визнавати Олександра Лукашенка президентом Білорусі. Депутати в Страсбурзі також хочуть оголосити заборону та в’їзд до Європи тим білоруським урядовцям, які причетні до виборчих фальсифікацій, а їхні рахунки - заморозити.

Оголосити бойкот білоруській владі в Страсбурзі закликав і лідер білоруської опозиції Олександр Мілінкевич:

“Для нас із 19-го березня Лукашенко більше не є президентом держави. Він – громадянин, який має владу, але вона нелегітимна”.

У відповідь у Мінську речник білоруського МЗС Андрій Попов заявив:

“Вибір білоруського народу не потребує визнання чи невизнання будь-якої країни. Ми в цьому переконані і не будемо відмовлятися від своїх принципів. Більше того, Європарламент не мав жодного стосунку до спостереження за нашими виборами, тому його спроби виносити вердикти виглядають необґрунтованими”. Яка тут позиція України? Посол України при Європейському Союзі Роман Шпек в інтерв''ю радіо "Свобода":

"По- перше, на резолюцію Європарламенту повинен буде в свій час прореагувати український парламент, ноовобрана Верховна Рада. На сьогоднішній день Президент України, український уряд повністю підтримали оцінку ОБСЄ, яка зроблена щодо виборів (у Білорусі). Вони визнані недемократичними. Ми не можемо не довіряти фахівцям з ОБСЄ.

Також ми керуємося тим, що сказав наш Президент, що Україна як сусідня держава шукатиме шляхи співпраці, які б стимулювали розвиток демократичних процесів у цій державі".

Наступного тижня у Люксембурзі, як очікують оглядачі, міністри закордонних справ ЄС оголосять Лукашенка персоною нон-ґрата у Європі. Чи Україна підтримує таку політику?

"Якщо таке рішення буде, то ми його розглянемо".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG