Доступність посилання

ТОП новини

Про перші мільйони та тисячі. ДПА заявляє, що в Україні побільшило мільйонерів.


Тетяна Ярмощук Київ, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Україні побільшало багатіїв. За словами заступника голови Державної податкової адміністрації Сергія Лєкаря цього року зросли задекларовані прибутки середнього класу і кількість мільйонерів. Експерти ж зазначають, що насправді українці не стали жити краще, просто економіка починає виходи з тіні.

Точна кількість мільйонерів наразі невідома. Податкова ще не встигла опрацювати задекларовані статки. Але, за словами заступника голови Державної податкової адміністрації Сергія Лєкаря, доходи у понад півмільярда гривень цьогоріч задекларували вже кілька десятків українців.

Самі ж бізнесмени заявляють: найважче заробити перший мільйон, далі все йде за схемою. Як заробив свій перший мільйон успішний бізнесмен і вже очевидно новообраний народний депутат Рінат Ахметов:

“Мені, напевно, легше розповісти як я заробив перший мільярд, і другий також. Але ж відповідати доведеться. 1992-1995 роки – це був період неформальної економіки. Ми створили компанію “Арс”. Ми торгували вугіллям та коксом. Саме в цей час я й заробив свій перший мільйон”.

А тепер про так званий середній клас. Історія про першу зароблену тисячу доларів. Розповідає колишня журналістка, а нині приватна підприємниця Катерина Чередниченко:

“Якось прийшла мені думка, чому б не зібрати і не видати висловлювання наших політиків. Оскільки, зазвичай над ними потішаються лише журналісти, а так і почули б прості люди, які далекі від політики. Я віднесла все це в друкарню, вклала свої кошти. Весь тираж розійшовся. Прибутку в мене вийшло десять з половиною тисяч гривень. Із розрахунку того, що три тисячі гривень я вклала, чистого прибутку в мене вийшло сім з половиною тисяч гривень”.

Після цього Катерина вирішила зайнятися видавничою справою.

Експерти ж зазначають, нинішня тенденція до збільшення прибутків не свідчить, що жити в Україні стало краще. Просто багато бізнесменів вирішили легалізувати свій бізнес. Економіст Роман Зінченко:

“Бути легальним мільйонером зараз спокійніше, ніж бути підпільним. Сама економіка рухається до того, що люди функціонуватимуть в більш легалізованому середовищі. Хоча з іншого боку, податкове законодавство цьому не дуже сприяє”.

У Державній податковій адміністрації кажуть: у 2004 році легальних мільйонерів було менше двох тисяч, а у 2003 – вдвічі менше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG