Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки Життя”: Повний шопінг!


Київ, 7 квітня 2006 року. Не полінуйтесь, поцікавтесь у тих жінок, які вам не байдужі і які з вами щирі – що приносить їм найбільше задоволення, що найкраще піднімає настрій, що, зрештою, рятує від стресів? (Це, до речі цікаво дізнатися саме сьогодні, у Всесвітній день здоров’я, адже не даремно кажуть, що всі хвороби від нервів, тих же стресів). Б’юсь об заклад, що чимало ваших дружин і подруг назвуть своєю відрадою “шопінг”. Чому представниці прекрасної статі (і не лише вони) так полюбляють снувати магазинами і ринками? Чим є пристрасть до покупок – порятунком від депресій, запасливістю, хворобою чи марнотратством? Це досліджують "Звуки життя" - "Повний шопінг!”. З вами -Олександр Лащенко.

Слово “шопінг” стали активно вживати в Україні після розвалу Радянського Союзу. Справді, радянським людям було не до цього. Тодішню гонитву за дефіцитом, багатогодинне стояння у чергах до різноманітних “ГУМів” та “ЦУМів” можна було називати як завгодно, але не “шопінгом”. Часи змінилися, і в Україні якось непомітно та швидко прижилося таке слово, що походить від англійського “shop” (магазин), - зазначає Вікторія Комийцева, філолог Київського університету імені Шевченка.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

“Шопінг” - відносно нове поняття для українців. На Заході мають більший досвід всенародної любові до магазинів. Тому англійський психолог із Оксфордського університету з’ясував - пристрасть до шопінгу – хвороба, на кшталт наркотичної залежності. А дві третини серед “магазинних наркоманів” - жінки! Психолог розподіляє “шопінгманів” на кілька видів. “Ненажери” - люди змітають усі солодощі на своєму шляху, для них головний критерій покупки - гарна обгортка. Другий тип - жінки багатих чоловіків. Що компенсують вони речами - знає український психолог Олександр Губенко.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Якщо в Україні шопінгом захопилися пять-десять років тому, Америка давно вже пережила бум так би мовити “звичайного” шопінгу. Це не означає, що в американців перевилися гроші чи їх нема куди подіти. Зрозуміло, що є. Просто, коли ліньки або бракує часу ходити по магазинах, достатньо лише кількох «кліків» комп’ютерною мишкою і товар – ваш! Про ІНТЕРНЕТ-шопінг розкаже кореспондент Радіо Свобода у Нью-Йорку Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Речові ринки - альтернатива дорогим для простої людини бутікам. Асортимент на всіх ринках - приблизно однаковий. Але українці останнім часом стали вибагливішими - покупець не хоче зустріти на вулиці людину у такій же спідниці, або брюках, як і у неї. Напевно, радянська мода на уніформу виробила стійкий моральний опір народу. Однак навіть на ринку можна отримати задоволення від шопінгу - екстремальніше, аніж в магазині. Секонд-хенд - улюблене місце багатьох модниць. Не тільки незаможних. Серед них і кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG