Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія працює над новою угодою для України, але невідомо, чи це буде Угода про асоціацію.


Наталія Вікуліна Брюссель, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Єврокомісія після демократичних виборів в Україні розпочала роботу над новою угодою між Брюсселем та Києвом, але невідомо, чи це буде Угода про асоціацію з Євросоюзом. Про це радіо “Свобода” повідомила речниця Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Емма Адвін.

Європарламент тільки порекомендував Єврокомісії розпочати переговори з Україною щодо Угоди про асоціацію, але Європарламент не має повноважень пропонувати такі речі, нагадала речниця комісара ЄС з питань закордонної політики і сусідства. Адже початок переговорів щодо Угоди про асоціацію має ініціювати Єврокомісія, яка в таких випадках звертається до Ради Євросоюзу, і лише потім пропозиція іде до Європарламенту.

За словами прес-секретаря Ферреро-Вальднер, Єврокомісія обіцяла, що якщо вибори в Україні будуть вільними й чесними, тоді Брюссель буде готовим розпочати консультації щодо розширеної угоди. Емма Адвін повідомила: така робота розпочалася одразу після того, як стало ясно, що вибори були справедливими; нині Єврокомісія проводить консультації з країнами Євросоюзу щодо нової угоди з Україною. Чи може цей новий документ носити назву Угоди про асоціацію, за що висловився вчора Європарламент?

Емма Адвін: “Я думаю, набагато важливішим є зміст угоди, а не її назва. Ми ще не вирішили, як називатиметься угода. Майте на увазі: існує багато угод про асоціацію, які не передбачають того, чого прагне Україна. Угода про асоціацію з Марокко не має перспективи вступу до Євросоюзу. Угода про асоціацію з Чилі, звичайно, не передбачає перспективи членства. Тож назва угоди є дійсно другорядною у порівнянні з її змістом”.

Справді, якщо навіть Угоду про асоціацію і буде укладено, це зовсім не означає, що Київ стане членом Євросоюзу. Така угода є містком для вступу до Євросоюзу тільки в окремих випадках – скажімо, так було зі східноєвропейськими країнами. Але ніхто не говорить про прийом до ЄС, скажімо, Мексики, яка вже 9 років має з Брюсселем Угоду про асоціацію.

Чому Україні та Євросоюзу потрібна нова розширена угода, яку б назву вона не носила?

Прес-секретар Комісара ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства: “Угода про партнерство і співробітництво не відповідає рівню відносин, які ми прагнемо мати з Україною. Ми сподіваємося, що нова угода могла б включити положення про вільну зону торгівлі, це був би величезний крок уперед. Очевидно, що це можливе, тільки якщо Україна зробить необхідні кроки для вступу у Світову організацію торгівлі”.

Вона нагадала, що Київ залишатиметься учасником Європейської політики сусідства, а майбутня угода набере чинності не раніше 2008 року, коли закінчується термін дії Угоди про партнерство й співробітництво. Нині переговори щодо нової угоди з Україною йдуть усередині ЄС, а діалог з Києвом щодо цього розпочнеться після формування українського уряду.
XS
SM
MD
LG