Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії розпалася чергова владна коаліція, майже десята за 15 років незалежності


Як повідомляє кореспондент Радіо «Свобода», сьогодні з неї вийшла партія «Новий час», а з уряду п’ять її міністрів.

Як повідомляє кореспондент Радіо «Свобода», сьогодні з неї вийшла партія «Новий час», а з уряду п’ять її міністрів: міністр оборони, економіки, науки та освіти, юстиції, а також міністр у справах електронного управління. Відтепер Кабінет міністрів Латвії працюватиме в меншості, і керівник уряду Айґарс Калвітіс очікує на підтримку опозиції в парламенті.

Причиною урядової кризи стали взаємні образи між двома партнерами в коаліційному уряді: партією «Новий час» та «Латвійською першою партією». Тертя у цій коаліції існують уже давно, однак загострення сталося після того, як «Новий час» опублікував записи телефонних розмов колег-політиків, пов’язаних із підкупом голосів під час муніципальних виборів у Юрмалі. Зчинився скандал, що отримав назву «Юрмалґейт». А лідер партії-партнера у коаліції, який був міністром зв’язку, мусив піти у відставку.

Не вдалося уникнути скандалу і самим лідерам «Нового часу». Економічна поліція Латвії звинуватила міністра економіки у порушеннях при розподілі коштів зі структурних фондів ЄС. У спробах дискредитації лідери «Нового часу» звинуватили партнерів, яких підозрювали у помсті. Таким чином, подальше співжиття коаліції не виглядало можливим.
XS
SM
MD
LG