Доступність посилання

ТОП новини

Польща не боїться майнових претензій Росії.


Єва Поштар Варшава, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Росія не має жодних підстав вимагати повернення, чи відшкодування за нерухоме майно не лише царських, але і Радянських часів. Так у Польщі відреагували експерти з міжнародного права на нещодавні заяви керівника справами президента Росії про те, що його країна має намір повернути собі закордонну власність на суму близько 400 мільярдів доларів. Ба більше, поляки готові висунути Росії зустрічні майнові претензії на не менш гучні суми.

Зазіхання Росії на польські маєтки місцеві експерти вважають безпідставними. Як говорить професор міжнародного права з Варшавської Головної Школи Економіки (SGH) Єжи Менкес, після розвалу СРСР Польща не отримала жодних будинків, які належали радянським дипломатичним установам, які згадував керуючий справами російського президента Володимир Кожин. Те, що було майном СРСР у Польщі, перейшло в руки Росії. Єжи Менкес інтерв''ю для Радіо Свобода сказав:

- Це майно змінило власника в рамках розподілу колишнього радянського майна поміж державами, які виникли після розвалу СРСР. Польща не втручалася у справи розподілу порадянського майна. Польща не порушила прав щодо якоїсь радянської - російської власності на своїй території. Жодних домагань тут бути не може, бо немає таких об''єктів.

Щодо військових об’єктів, то згідно з договором від 1993 року Росія зреклася усіх прав на них, говорить польський професор.

Поляки також вважають курйозним те, що адміністрація Володимира Путіна має намір вимагати повернення власності ще царської Росії. Адже нинішня Росія вважає себе правонаступницею радянської влади, яка, як відомо, зреклася усіх прав і зобов’язань царського режиму.Єжи Менкес продовжує :

- Таке громадське майно існувало. В Польщі були наприклад царські лікарні, царські будинки. Внаслідок змін кордонів природним способом вони стали польською громадською власністю.

На думку експертів, якщо хто і може вимагати відшкодувань, чи повернення власності, так це самі поляки. Вони можуть домагатися від Росії відшкодування за раданську окупацію та переслідування громадян на суму 150 мільярдів долярів, - твердять польські експерти.

За підрахунками варшавської міської адміністрації, в самій лише столиці 20 будинків площею понад 100 тисяч квадратних метрів потрапили у володіння СРСР незаконним ще за часів Народної Польщі. Єжи Менкес:

- Народна Польща передавала майно СРСР, не поважаючи свого власного законодавства. Але це було державне майно. Можна було поставити питання про законність того процесу, пробувати заперечити його результати, але Польща цього ніколи не робила. Не відібрано жодного такого нерухомого майна.

Голова парламентської Комісії закордонних справ депутат від правлячої партії Право і Справедливість Павел Залевський, вважає, що кампанія Росії за повернення майна може тільки завдати шкоди росіянам. Про це він сказав в інтерв''ю Радіо Свобода:

- Беручи до уваги історію, можна припускати, що і інші країни могли б заявляти зустрічні претензії до Росії. Наприклад, не доведено до кінця справу повернення цінностей польської культури, про які говориться у Ризькому договорі із 1921 року.

Йдеться передусім про фонди в бібліотеках, картини, цінні вироби, які Росія в часи СРСР не хотіла повернути власникам. До речі, деякі з цих ціноостей, про які говорилося в Ризькому договорі, перебувають не лише на території Росії, але частково і в пострадянських державах, зокрема в Україні.
XS
SM
MD
LG